Ve světovém žebříčku sice české hráčky nestihly nasbírat dostatek bodů, povedlo se jim však postoupit z Kontinentálního poháru. "Proto nepatříme k favoritkám a není to tak, že to všem ukážeme a turnaj vyhrajeme. Pro nás je úžasný, že jsme se sem dostaly a to bude naše motto celého pobytu," řekla Sluková.

Dvojice na sebe nechce zbytečně klást velká očekávání a tlak

"Zní to jako klišé, že si to jedeme užít, ale my jsme celý ten rok s tím nepočítaly a najednou se tu objevíme," uvedla Sluková. "Budeme chtít hrát dobře a budeme zklamané, když nebudeme hrát svou hru, ale i s tím zraněním Barči a okolnostmi, které byly, je už tahle účast úspěch," dodala.

Rozlosování turnaje nijak neřešily. "Ona není lehká žádná skupina. Můžeme vyhrát dva tři zápasy, ale také můžeme suše všechny prohrát. Bude rozhodovat chvilkové rozpoložení, kdo se lépe popere s tím velkým stadionem, diváky a tlakem," řekla Hermannová.

Slibnou formu před Riem v minulém týdnu prokázaly pátým místem na major turnaji Světového okruhu v Klagenfurtu, čtvrtfinále tam ale musely vzdát kvůli bolavé noze Hermannové. "To koleno trošku cítím, ale myslím, že to trošku bude bolet, ale v zápase na to suše zapomenu. Bude to dobré," řekla po tréninku v Riu Hermannová.

Hlavní otázkou olympijského turnaje na proslulé pláži Copacabana bude, zda se čtvrté zlaté medaile dočká sedmatřicetiletá Američanka Kerri Walshová-Jenningsová. Ta od Atén 2004 kralovala s Misty Mayovou-Treanorovou, nyní je její partnerkou April Rossová.

Jednoduchou situaci mít rozhodně nebudou

Olympijskému kvalifikačnímu žebříčku kralovaly brazilské páry Larissa, Talita a loňské mistryně světa Agatha, Barbara, které budou soupeřkami českých hráček v základní skupině. Letošní turnaje zase vynesly do čela pořadí Světového okruhu německou dvojici Laura Ludwigová, Kira Walkenhorstová.

Také v mužské soutěži půjdou do bojů s vizitkou úřadujících světových šampionů brazilští volejbalisté Alison a Bruno Schmidt. Londýnští vítězové Julius Brink a Jonas Reckermann z Německa už nehrají, na pekingský triumf se ale bude snažit po osmi letech navázat americký obr Phil Dalhausser ve dvojici s Nickem Lucenou. Američané ještě z žádné olympiády bez beachvolejbalového zlata neodjeli.

V obou turnajích startuje 24 dvojic ve čtyřčlenných skupinách, do play off postoupí vždy 18 týmů.