První olympijské hry na jihoamerickém kontinentu zahájil viceprezident Michel Temer, protože brazilská prezidentka Dilma Rousseffová je dočasně odvolaná. Když pronesl jedinou protokolem předepsanou větu, diváci podle očekávání pískali a bučeli. Vyjadřovali tak postoj k současné politické a ekonomické krizi v Brazílii.

Zcela odlišné reakce vyvolal poslední člen štafety s olympijskou pochodní. De Lima běžel na OH v Aténách sedm kilometrů před cílem maratonu v čele, když se na něj vrhl pomatený bývalý irský kněz a srazil ho na zem. Brazilský vytrvalec byl sice otřesen, ale vrátil se do závodu a skončil třetí.

Za své vystoupení později obdržel Medaili Pierra de Coubertina za fair play a nyní se dočkal další satisfakce. Završil štafetu, do níž se zapojilo na 12.000 běžců. S pochodní uběhli 20.000 kilometrů. Olympijský oheň, který De Lima zažehl, byl umístěn do středu symbolického Slunce. Z Maracaná se přesune do centra města, kde bude hořet do konce her.

Vlajku nesl judista Krpálek

Slavnostního zahájení se zúčastnilo asi 40 českých sportovců z více než stočlenného týmu. Nástup 207 výprav zahájili tradičně Řekové a zakončili ho brazilští hostitelé. Před nimi pod olympijskou vlajkou nastoupil tým uprchlíků, jehož význam vyzdvihl prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. Ten také ocenil bývalého keňského běžce Kipchogea Keina, který se stal prvním držitelem olympijského vavřínu - nově zřízené ceny za úspěchy v oblasti školství, kultury, rozvoje a míru dosažených prostřednictvím sportu.

Krpálek byl jedním z devatenácti judistů, kteří nesli vlajku. Tato pocta mohla těšit i tenisty Rafaela Nadala, Andyho Murrayho a Caroline Wozniackou nebo plavce Michaela Phelpse a Federicu Pellegriniovou.

Na vozíku nesla vlajku íránská lukostřelkyně Zahra Nematíová. Byla držitelkou černého pásu v taekwondu, než jako náctiletá po autonehodě ochrnula. V Riu bude startovat také na paralympiádě, kde obhajuje zlato.

I děti s rostlinami

Vedle vlajkonošů šly po ploše děti s rostlinami. Vlajkonoši pak rostliny zasadili a vznikne z nich Les sportovců, k němuž každý ze sportovců mohl přidat semínko. Ze zrcadlových skříní, kam rostliny i semínka olympionici dávali, byly na ploše sestaveny olympijské kruhy.

V programu před nástupem režisér Fernando Meirelles představil milníky brazilské historie, zdůraznil význam ochrany přírody a roztančil účinkující i diváky. Historické vzpomínky začaly u původních obyvatel v amazonském pralese a příjezdu portugalských objevitelů. Na ploše se objevil dvouplošník 14-bis, s nímž Brazilec Albert Santos-Dumont v roce 1906 v Paříži uskutečnil první motorový let.

Za doprovodu písně "Dívka z Ipanemy" se napříč stadionem jako po přehlídkovém mole prošla brazilská topmodelka Gisele Bündchenová. Pak se začalo tančit a zpívat nejen na ploše, ale také v hledišti.

Olympiády se zúčastní 10.500 sportovců v 28 sportech a 306 disciplínách. Česko má se 105 sportovci nejmenší olympijskou výpravu za posledních 60 let. Rozšířit ji může Martina Sáblíková, která v Brazílii čeká na rozhodnutí arbitráže, jež ji může na poslední chvíli dostat do startovní listiny cyklistické časovky.