"Udělaly jsme další velký krok, ale ještě není konec," dodávaly si sebevědomí Němky, které na začátku června ve švýcarském Bielu získaly titul mistryň Evropy po výhře nad Markétou Slukovou a Barborou Hermannovou. V úterním semifinále v Riu je čeká jiná výzva: nasazené domácí jedničky Larissa a Talita.

"Nejdůležitější je se soustředit jen na sebe bez ohledu na to, kdo je na druhé straně. Musíme věřit ve svou sílu," prohlásila Ludwigová, s čtyřmi zlatými nejlepší Evropanka v historii plážového volejbalu. "Připadáme si, jako bychom vyhrály už finále. Neskutečná úleva," dodala Walkenhorstová po postupu do semifinále.

S Brazilkami Larissou a Talitou mají příznivou vzájemnou bilanci 3:1 a chtějí Německu dopřát další slávu po senzačním triumfu Brinka s Reckermannem v Londýně. Před čtyřmi lety v ženském turnaji všechny čtyři evropské páry vypadly ve čtvrtfinále včetně Slukové s Kristýnou Kolocovou.

"Naši kluci to dokázali naposledy, byla jsem tehdy na stadionu. Když to dokázali oni, hned jsem si řekla, že začnu makat ještě víc. Byla to ohromná motivace," dodala Ludwigová.

Larissa s Talitou měly v nedělním čtvrtfinále velké štěstí. Švýcarkám Heidrichové a Zumkehrové odvrátily tři mečboly a vyhrály ve třetím setu 15:13. Dvanáct tisíc fanoušků v kotli na Copacabaně bude hnát i Agathu s Barbarou, úřadující mistryně světa však mají před sebou ještě větší výzvu.

V semifinále je totiž čeká "neporazitelná" Kerri Walshová Jenningsová, která turnaj na písku vyhrála na OH v Londýně, Pekingu i Aténách před 12 lety. Vždy s Misty Mayovou-Treanorovou. A zlatou jízdu chce dovršit i v Riu s April Rossovou.

Když vyhrály v neděli čtvrtfinále, bylo už po půlnoci. Mohla proto začít slavit 38. narozeniny. Z ochozů jí přály i hvězdy NBA, třeba Kevin Durant, Draymond Green či DeAndre Jordan. "Byl to jedinečný zážitek. Strašně se mi to líbilo," řekla Walshová.

K dalšímu jedinečnému zážitku a čtvrtému olympijskému titulu jí chybí na Copacabaně už jen dvě vítězství. Patnáct medailí v ženském beachvolejbalu si dosud rozdělily jen čtyři země: šest má Brazílie, pět USA a po dvou Austrálie a Čína.