Walshová Jenningsová dokázala vyhrát olympijské turnaje v Aténách, Pekingu i Londýně s Misty Mayovou, jenže brazilský písek jí štěstí nepřinesl. Den po 38. narozeninách podlehla s Rossovou úřadujícím mistryním světa Agathě a Barbaře, které zářily při obraně v poli a americké soupeřky předčily i v útoku.

"Mohly jsme je rozmáznout, a to říkám s veškerým respektem. Ale ony nás přehrály ve všech směrech," uznala Walshová. "Je to hrozný pocit," komentovala první olympijskou porážku v kariéře. A dostala také otázku, jestli se ještě může pokusit získat další olympijské zlato za čtyři roky v Tokiu. "Vím, že mohu. Ale nevím, jestli to chci," řekla.

Agathu s Barbarou, turnajové dvojky, dělí od vytouženého zlata pro Mekku plážového volejbalu poslední výhra. Už dnes o půlnoci brazilského času nastoupí proti německé dvojici Laura Ludwigová, Kira Walkenhorstová, které vybojovaly na písku olympijskou medaili jako první Evropanky v historii.

I v mužském turnaji má Brazílie zastoupení ve finále. Očekávaní domácích fanoušků se pokusí naplnit Alison a Bruno Schmidt, soupeři úřadujících mistrů světa budou Italové Paolo Nicolai a Daniele Lupo. Oba páry si prošly v semifinále těžkými bitvami a vyhrály nejtěsnějším rozdílem ve třetím setu.

"Fanoušci jsou třetím hráčem. Vymačkají z nás to nejlepší, a když se nedaří, donutí nás hrát líp," pochvaloval si Alison bouřící dvanáctitisícovou arénu na Copacabaně. "Všechny zajímá jen jedno: vybojovat zlato pro Brazílii," dodal dvoumetrový beachvolejbalista, jenž v Londýně získal s Emanuelem stříbro.

Mužské finále na Copacabaně se bude hrát ve čtvrtek v noci.