Přestože je Montemor kvůli větru hodně nevyzpytatelné závodiště, vám se tam daří. Dokážete vysvětlit, proč?
Je pravda, že kilometr ani pětistovku jsem tam ještě nikdy neprohrál. Musím to zaťukat. Podmínky mi tam vyhovují proto, že vítr fouká zprava, což je pro mě jako praváka lepší.

Patří tedy mezi vaše oblíbené kanály?
Co se týče výsledků, tak ano, ale jinak nejde říct, že by se mi tam nějak extra líbilo. Trať i zázemí nejsou nijak krásné, nacházejí se v podstatě uprostřed pole. Vybudoval jsem si k Montemoru určitý vztah, jelikož se mi tam vždycky dařilo. Na každé závody proto jedu sebevědomý.

Martin Fuksa.
Kanoista Martin Fuksa: Brácha mě jednou porazí. Ale zatím dá na mé rady

V sezoně jste ani jednou neprohrál, takže budete mít nálepku hlavního favorita. Dělá to s vámi něco?
Jak byla po Evropě pauza, tak jsem zapomněl, co bylo, a začínám znovu. Čeká mě nový závod a kluci se na mistrovství určitě dobře připravili. Především Sebastian Brendel bude opět nahoře. Pro mě je teď hlavní mít po rozjíždce a vědět, na čem jsem. Na to se těším nejvíc.

Jakého letošního triumfu si nejvíce ceníte?
Ty z Evropy asi znamenají nejvíc, ale vážím si každé medaile, protože mě někam posunují a sestavují moje já.

Kam by vás posunul nejcennější kov ze světového šampionátu?
Užíval bych si prázdniny s lepším pocitem. (směje se) Už takhle je sezona ohromně úspěšná, ale mistrovství světa je pro nás samozřejmě alfa a omega.

Mistři světa. Martin Fuksa (vlevo) a Josef Dostál s medailemi z mistrovství světa v Račicích.
Zlatá radost. Dostál i Fuksa si v Račicích dojeli pro titul mistra světa

S jakými ambicemi do Portugalska jedete?
Vůbec bych je neřešil. Přece jen od velkých závodů uběhlo dva a půl měsíce, mohly se změnit stovky věcí, což tedy doufám, že nenastalo. Snad nějakou formu stále mám. Nechci ale říkat konkrétní umístění jako před Evropou. Tam jsem drsně a namyšleně prohlašoval, že chci dvakrát vyhrát. Doufám ale, že o medaile budu bojovat.

Program na šampionátu je trochu odlišný oproti například minulému roku. Jak se vám zamlouvá?
Trošku mě štve, že jedu pětistovku jako první, ale musím se prostě přizpůsobit. Vždycky si radši odjedu kilák, který nemám tolik v lásce. Kdyby se ale první závod povedl, může mě alespoň nakopnout do dalších dní.

Kromě individuálních závodů vás čeká i debl s bratrem Petrem. Věříte si?
Letos jsme spolu na lodi tolik nebyli, ale určitě jsme na tom lépe než minulý rok. Víme, jak trať jet. Loni jsme prostě pálili tempo, co to šlo a pak jsme umírali. Už vím, jak jde Péťa záběr, takže jsem připravený. Jezdíme teď spolu tak profesionálněji. Chtěl bych určitě do velkého finále a pak se uvidí.

Martin Fuksa.
Fuksa může pošesté za sebou získat evropský titul na pětistovce

Berete debl tak trochu jako odpočinek od jisté rutiny?
Rozhodně. Je dobré, že v tréninku si vyzkouším něco jiného, změním stereotyp. Navíc nám to spolu šlo, takže jsem měl dobrý pocit.

Co plánujete po šampionátu? Odjedete hned na dovolenou?
V září ještě jedu nějaké exhibice, další jsem musel odmítnout. Bylo toho ažaž. Nemohl bych každý víkend závodit, po mistrovství vypnu.