Z třetího místa na druhé se posunou po dopingu ruské členky vítězného kvarteta Julie Jefimovové.

Prsařská specialistka, mistryně světa a světová rekordmanka dostala distanc na 16 měsíců a z rozhodnutí Mezinárodní plavecké federace (FINA) přišla o své výsledky od 31. října. Dvaadvacetiletá plavkyně měla loni v říjnu při mimosoutěžní kontrole pozitivní test na anabolický steroid dehydroepiandrosteron (DHEA).

Jefimovová musí vrátit všech pět medailí, z toho čtyři zlaté, které na šampionátu v Dánsku získala. Po anulování jejích výsledků jsou mistry Evropy ve smíšené polohové štafetě Němci, kteří českou čtveřici tehdy porazili o 22 setin. Rusové přitom vyhráli s velkou převahou ve světovém rekordu, který bude vymazán stejně jako Jefimovové historické maximum na dvoustovce.

"Nevíme o tom z oficiálních zdrojů zatím vůbec nic, ale mělo by to tak být," řekl sportovní ředitel Českého plaveckého svazu Jan Novotný. "Každopádně se nyní budeme informovat, jaký bude proces výměny medailí," uvedl funkcionář.

Diskvalifikace ruské plavkyně přinesla posun ve výsledcích i Petře Chocové v individuálních závodech. Na sprinterské padesátce jí nově patří páté místo, na stovce sedmé. Na čtvrtou příčku poskočí ženská polohová štafeta Baumrtová, Chocová, Svěcená, Aneta Pechancová.

Bronzová medailistka z olympijských her v Londýně Jefimovová se bude moci vrátit do bazénu 1. března příštího roku. Stihne tedy domácí mistrovství světa, jež se bude v červenci 2015 konat v Kazani.