"Když závodníci zůstanou zdraví a předvedou výkony, na které aktuálně mají, přijde i výsledek," řekl reprezentační trenér Jakub Kučera. "Olympijská kvalifikace je pro mě v tuhle chvíli pouze nadstavba. Stále totiž zbývá rok do her, což je dlouhá doba. Pokud budou závodníci příští rok připravení na takové úrovni, aby v Riu závodili mezi nejlepšími, měli by kvalifikaci splnit v příštím roce přes mistrovství světa a hlavně na základě svého postavení na světovém žebříčku," dodal.

Nicméně už evropský šampionát v britském univerzitním centru nabízí Čechům šanci potvrdit výsledky z MS, kde skončil Svoboda osmý a Dianová dvanáctá. Oba, stejně jako bronzový medailista z loňského MS Kuf nebo mistr Evropy z roku 2009 Polívka, budou závodit pouze v individuálních soutěžích. "Jsou v okruhu těch, kteří by měli závodit nahoře," předpokládá Kučera.

Svoboda s odstupem času bere osmé místo na mistrovství světa před Evropou jako povzbuzení. "Je pravda, že po té delší pauze jsem se na MS trošku uklidnil," řekl Svoboda, který se letos vrátil k závodům po dvouleté zdravotní pauze. "Už zase vím, že mám na to pohybovat se mezi nejlepšími třemi pěti. Priorita je co nejlepší výsledek v sólo závodu a v druhé řadě je olympijská kvalifikace, která s výsledkem přijde," dodal.

Kuf touží po finále

Reprezentanti absolvovali před evropským šampionátem mimo jiné soustředění v Paříži, kam zavítali kvůli šermířskému sparingu s domácími závodníky. Na mezinárodním kempu ale nechyběla ani olympijská vítězka Laura Asadauskaitéová z Litvy nebo irští a rakouští pětibojaři. "Potřebovali jsme zařadit také plavecké tréninky na padesátimetrovém bazénu, které chyběly před mistrovstvím světa, kde to plavecky nebylo stoprocentní. Maličkosti mohou hrát roli," uvedl reprezentační trenér.

První individuální závod od jara absolvuje talentovaný Kuf. "Už se hrozně těším a uvidím, co dokážu. Chci se dostat do finále," plánoval. Na olympijské kvóty nemyslel. "Je to zbytečné, času je dost a i když se kvalifikujete, tak to nemusí nic znamenat, protože je nás víc než kvalifikačních míst," doplnil Kuf.

Úterní smíšenou štafetu absolvují na úvod šampionátu mladí závodníci Eliška Přibylová s Ondřejem Svěchotou, štafetu mužů pak Jakub Hrudka a Martin Bilko.