„Došlo k bezprecedentnímu ataku na integritu olympijských her a sportu jako takového. Museli jsme tak sáhnout k opatřením, která ochrání čisté sportovce,“ prohlásil na úterní tiskové konferenci v Lausanne prezident MOV Thomas Bach.

Masivní a státem řízené dopingové podvody Ruska na předchozí zimní olympiádě v Soči (a nejen tam) otřásly v uplynulých měsících světem sportu. MOV ovšem nesáhl po nejdrastičtějším řešení, které se nabízelo. Tak trochu se to čekalo – zimní olympiáda zcela bez Ruska by hodně ztratila na prestiži.

Afghánští lyžaři Sayed Alishah Farhang a Sajjad Husaini
Afghánci budou poprvé startovat na zimní olympiádě, registrovali se v Praze

Otázka je, zda MOV zvolil lepší řešení. Zatím těžko odhadovat, kolik ruských reprezentantů se nakonec v Pchjongčchangu objeví. Řada z nich už dříve dala najevo nechuť startovat pod neutrální olympijskou vlajkou. To se týká i Kontinentální hokejové ligy, přitom účast jejích hráčů (včetně Čechů) je při absenci NHL pro význam olympijského turnaje klíčová.

„Bojkotu ze strany Ruska se nebojíme, vždyť těm čistým sportovcům účast umožníme. Bojkot navíc nikdy nic nevyřešil. Chceme postavit most do budoucnosti, v níž bude ruský sport čistější. Nechceme stavět zeď,“ dodal Bach.

Ústředním mužem v celé kauze je bývalý šéf moskevské antidopingové laboratoře Grigorij Rodčenkov, který v roce 2015 uprchl do USA a začal vypovídat o systematickém dopingu v Soči. Pro Rusy se stal vlastizrádcem a jeho výpovědi byly předními představiteli opakovaně zpochybňovány.

Představení kolekce oblečení pro Zimní olympijské hry 2018 v Jižní Korei proběhlo 20. listopadu v Praze. Zleva Tomáš Kraus, Tomáš Portyk, Ondřej Synek a Martin Doktor.
Bílá a zlatá. Češi odhalili své oblečení pro olympiádu

„Zdaleka jsme se neřídili jen údaji od pana Rodčenkova. Rozhodnutí se zakládá na širokém spektru důkazů, svědectví a analýz,“ uvedl bývalý švýcarský prezident Samuel Schmid, který vedl 17 měsíců dlouhé vyšetřování zvláštní komise MOV. „V životě jsem se nesetkal s tak rozsáhlými manipulacemi a podvody, jako v této kauze,“ dodal.

Bývalý ruský ministr sportu a současný viceprezident Vitalij Mutko, který měl být hlavním organizátorem dopingu v Soči, dostal doživotní zákaz účasti na jakýchkoli olympijských hrách. Podobně byli potrestáni další politici a funkcionáři, suspendován byl i celý Ruský olympijský výbor.

Severní Korea a testy jejích raket.
Severokorejské raketové testy mohou ohrozit olympijské hry, domnívá se Soul