Třicetiletý Svoboda na kontinentálním šampionátu vylepšil osmé místo z červencového mistrovství světa, kde dokázal, že po vleklých zdravotních problémech dokáže bojovat s elitou. Dnes mu první medaile od Londýna unikla pouze těsně - ve finiši běhu kombinovaného se střelbou nestačil na bronzového Itala Riccarda de Lucu o pouhou sekundu.

"Bylo to o vteřinku, ale zklamaný nejsem. Závodil jsem nejlíp, jak jsem mohl. Měl jsem tam velmi dobré disciplíny. V ježdění jsem neměl jednouché zvíře, ale podařilo se mi to zvládnout jen s jednou chybou," řekl Svoboda Radiožurnálu. "Beru to tak, že jsem vyhrál čtvrté místo. Je to potvrzení, že jsem zpátky a můžu se snažit v příští sezoně zase o medaile," dodal.

Pro titul si doběhl s náskokem 11 sekund Ir Arthur Lanigan-O'Keefe, jenž vedl po parkúru. Stříbro získal Francouz Valentin Prades.

Svoboda zahájil soutěž sedmým místem v šermu, poté byl dvacátý v plavání a šestnáctý v jízdě na koni. Do závěrečné kombinované disciplíny vyrážel osmý těsně za Kufem, jenž se vyšvihl na sedmou pozici díky bezchybnému výkonu v parkúru.

Rio vybojoval díky vítězi SP i Kuf

Zatímco olympijský šampion Svoboda bojoval většinu závodu ve skupině o druhé až šesté místo, bronzový medailista z loňského MS Kuf klesl na devátou pozici. I ta mu však zajistila přímý postup na olympiádu. Do Ria se mělo kvalifikovat osm nejrychlejších z dnešního finále, nicméně vzhledem k tomu, že De Luca jako vítěz finále Světového poháru už jistotu měl, může se na OH v příštím roce těšit i Kuf.

"Splněná kvalifikace na olympiádu, bronz z družstev! Po všem, co se letos dělo, to nemohlo dopadnout lépe," komentoval dnešní výsledek Kuf, jenž si na jaře vážně zranil ukazováček pravé ruky.

I když si Svoboda s Kufem vybojovali kvalifikaci na OH, stoprocentně jistá jejich účast v Riu není. "Mám vyjetou kvalifikaci, ale o finální nominaci se rozhodne až v průběhu příštího roku. Máme nějak nastavená interní kritéria, aby se zaručilo, že pojedou dva aktuálně nejlepší Češi. Svou pozici budu muset ještě potvrdit," řekl Svoboda.

Další český reprezentant Polívka obsadil 22. místo, David Kindl skončil třiatřicátý.

Mistrovství Evropy zakončí v neděli finále žen s Natálií Dianovou.

Mistrovství Evropy v moderním pětiboji v Bathu (Británie):

Muži - finále: 1. Lanigan-O'Keeffe (Ir.) 1487, 2. Prades (Fr.) 1476, 3. De Luca (It.) 1475, 4. Svoboda (ČR) 1474, 5. Kasza (Maď.) 1470, 6. Pučkarevskij (Rus.) 1469, …9. Kuf 1458, 22. Polívka 1416, 33. Kindl (všichni ČR) 1382.
Družstva: 1. Francie 4384, 2. Rusko 4354, 3. Česká republika 4348.