"Ze Sky za mnou přišli, abych jel, relativně nedávno," řekl König, jenž po dojetí náročné Vuelty před třemi týdny o startu na MS vůbec neuvažoval. "Ale i tím, že mohu jet obě časovky, řekl jsem si: 'Proč ne?'. Je to další šance se i v té časovce nějakým způsobem zlepšit a nabrat další zkušenosti," vysvětlil König.

Energii a odhodlání mu navíc dodává i vědomí, že ze silničního MS profesionálů dosud žádný Čech nepřivezl medaili. "To je rozhodně motivace. Reálné to je, záleží na okolnostech," domnívá se König.

PSALI JSME: Na MS silničářů s hvězdami. V Kataru pojedou i Štybar s Königem

Reálně odhaduje, že by se měl vejít do první desítky. "A třeba by to mohlo jít i k té pětce, protože po olympijských hrách někteří závodníci jako Cancellara a Froome nebudou na startu. V té týmové časovce bychom třeba mohli naskočit i do boje o pódium," věří König, jedenáctý muž pořadí olympijské časovky.

"Tam (v Riu) jsem byl z výsledku trochu zklamaný, mohlo to být lepší. Ale ovlivnilo ho i to, že naší první skupině v Riu pršelo a podmínky nebyly stejné; kolem osmého místa to mohlo být reálné, ale nechci se na nic vymlouvat," řekl König.

Sky bude mít silné zastoupení

Sil má i s blížícím se koncem sezony stále dost. I díky čtyřměsíční závodní pauze v první polovině roku kvůli zranění kolena se cítí pořád celkem čerstvý. "A těším se. O víkendu jsem absolvoval Lombardii, což je asi nejtěžší klasika, a cítím se pořád relativně dobře," pochvaloval si König, jenž chtěl i tak jezdit až do 18. října.

Sky vysílá do Dauhá silný tým. "Zatím máme jednoho náhradníka a finální nominace není, ale jedou i Thomas, Kirijenko nebo Kwiatkowski. Proto říkám, že i podium je reálné. Záleží i na tom, jak budeme namotivovaní, jestli to jako tým vezmeme hodně zodpovědně. Když to pak jeden dva z týmu nemají v hlavě na sto procent, už ten ideální výkon nepodáme," podotkl König.

Leopold König na tiskové konferenci k nominaci českých cyklistů, kteří budou startovat na MS v Kataru.Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Na závodníky čeká velké horky

Na doladění týmové souhry budou mít asi jen tři tréninky. "Ideální to není. Původně se týmová časovka kvůli rozbrojům UCI s týmy neměla vůbec jet, ale teď se dozvídáme, že BMC a Etixx se sjížděly už minulý týden na autodromech. Budou mít trochu výhodu, ale budeme bojovat," ujistil König.

Sám v Kataru dosud nestartoval, ale má zkušenosti z Ománu či Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech. "Vím asi, co nás plus minus čeká. Očekávám velké teplo kolem 40 stupňů a do toho vítr. Snad se stihneme na vysoké teploty aklimatizovat. Nejvyšší kopec je tam snad jen nadjezd na dálnici, není to ideální, ale popereme se s tím," prohlásil König.

Vášnivé diváky v Kataru nečeká

Vysoké teploty sám osobně snáší dobře. Zažil je loni na Tour, letos si ve velkém horku dojel pro domácí titul v časovce. "Já myslím, že mi to rozhodně vyhovuje. V tom teple časovku zajedu pravděpodobně s větší výhodou než mnozí ostatní. Ve velkém teplu jsem jel na republice i Vueltě a sedělo mi to," přemítal König.

O startu v hromadném závodě neuvažoval. "Jak už jsem několikrát avizoval, pro mě ty jednorázové závody nejsou úplně ideální. Kolikrát radši přenechám to místo mladým, kteří jsou na to namotivovaní a pomůže jim to v další kariéře," vysvětlil König.

Tuší, že v Kataru asi nebude atmosféra, která doprovází závody po Evropě. "Rozhodně asi nemůžeme očekávat vášnivé diváky jako někde v Itálii nebo Švýcarsku. Ale je to důležitý krok pro globalizaci cyklistiky - i proto, že v Abú Zabí se příští rok v únoru poprvé pojede i World Tour," podotkl König.

TAKÉ ČTĚTE: Jezdit za Sky je jako hrát hokej v NHL, říká König. Už se ale těší na Sagana