„Soutěžní sezónu jsme skončili na konci dubna. Dopadla tak půl na půl. Ženy sestoupily z první ligy a úkol pro nastávající sezónu je jasný, postoupit. Kategorie devatenáctiletých naopak sklidila velký úspěch, když se jí poprvé v historii jabloneckého basketbalu podařilo postoupit do play off nejvyšší soutěže. Tam jsme sice se třetími Žabinami pak vypadli, ale pro nás to byl velký úspěch, " vyjmenoval pozitiva soutěže devatenáctiletých trenér Jan Čmejrek.

V SOUTĚŽI SE UDRŽELY

Pro jablonecké basketbalistky to byla v této kategorii klidná sezóna. U sedmnáctek ale došlo k výměně generací. Patnáctiletým dívkám se naopak nepodařilo soutěž udržet a sestoupily. Ale díky odstoupení jiných týmů nakonec zůstaly ve hře. A děvčata teď mají velkou motivaci dokázat, že tam stoprocentně patří. „V kategorii patnáctiletých jsme se po třech letech vrátili do nejvyšší soutěže, holky byly výborné. Hodně nám pomohlo spojení s Varnsdorfem, který nám půjčil čtyři hráčky. Ty nás výrazně posílily. Postoupili jsme. A my jsme jim zase na oplátku v kategorii čtrnáctiletých pomohli našimi sedmi děvčaty," vyjmenoval dění v uplynulé sezóně trenér basketbalu.

MUSÍME SI POMÁHAT

Vzájemná výpomoc pomohla oběma klubům a děvčata zvládají i skoro hodinové přejezdy mezi městy. Jednou za týden jezdí Jablonecké do Varnsdorfu a jednou na oplátku jeho hráčky do Jablonce. Čtrnáctiletý tým bude hrát teď soutěž za Varnsdorf a patnáctileté za Jablonec. „Spolupráce je bez problémů, jsou tam výborní trenéři, se kterými jsme se v pohodě domluvili. Je to až nevídané. Vzájemná výpomoc mezi týmy už je dnes běžná, spojování sil využívá Praha, Karlovy Vary i další. Ale třeba v sousedním Liberci se nám nepodařilo se domluvit na spolupráci," okomentoval basketbalové zázemí trenér Čmejrek.

V kategorii třináctiletých se jablonecké hráčky zúčastnily basketbalového festivalu mládeže, ve kterém skončily čtvrté, což byl také úspěch. A jedenáctileté, nejmladší, bojovaly v rámci Šmoulinka Cupu, kde hrají neregistrovaní kluci i holky. „A v rámci jeho bojů dva turnaje vyhrály," připomenul jablonecký trenér.

V basketbalovém oddílu TJ Bižuterie hraje okolo sedmdesáti dětí. Nábor pokračuje, stále mezi sebe přijímají nové zájemce. „Prvotní zájem o basket stále trvá. Průběžně ale několik děvčat odejde, když pozná, že je to dřina a že je potřeba tento sport také pochopit. A to chvíli trvá. Musí se totiž naučit při zápase i přemýšlet. Možná jsou pravidla zbytečně složitá. Myslím, že se jednou dočkáme zjednodušené verze," uvedl kouč.

POZNÁ, JESTLI MAKALY

A jak si užívají basketbalistky prázdninového volna? Trenér potvrdil, že přistoupili na jiný systém, hned si tedy dívky od basketu neodpočinuly. Když v dubnu dohrály soutěž, měly volno jen týden. Pak, ještě na konci sezóny, přišel první přípravný cyklus. „Holkám nedělal třítýdenní blok problémy. Trénovaly rychlost a krátkodobou vytrvalost. Vše bylo formou soutěží, všechno bylo měřené na čas. A pak ještě jely na týdenní soustředění, část do Chorvatska, část u nás. Od půlky května do konce června dělaly záměrně všechny jiné sporty, jen ne basketbal," vyjmenoval taktiku přípravného období trenér Honza Čmejrek.

V červenci dostala děvčata individuální plány. A je jen na nich, jak poctivě je budou plnit. „Mají v nich naplánovaný trénink na pět dnů v týdnu. Nechybí skoky přes švihadlo, kterých musí zvládnout tisíc za den, výběhy v přírodě, plavání, kolo, krátké sprinty na rovince. Plány obsahují i pilates a jiné formy posilování a také strečink," popsal náplň individuálních plánů trenér.

A pozná, jak děvčata plány plnila? Určitě ano. Kouč potvrdil, že hned po prvním tréninkovém dnu je dobře znát, jestli se připravovala poctivě. A pochválit v minulém roce musel hlavně starší dívky, které samy trénovaly na sto procent. A mladší v nich našly výbornou motivaci.

STIHNE SE OPRAVA?

Basketbalistky začínají patnáctého srpna atletickou přípravou. A následovat bude soustředění ve vile Oáza na Semerinku, kam se vracejí už po několikáté, protože v Oáze mají vždy výborné podmínky.

A kdy začnou soutěž? Jablonecký basketbal teď řeší problém s halou a úředním šimlem. „Máme roční podmínku od basketbalové federace, aby se v hale v Podhorské opravila podlaha. Peníze se sehnaly, pomohl ředitel školy i kraj. Ale situaci ztěžují všechny možné termíny výběrového řízení i další, které věc zdržují. Peníze jsou, ale opravy ještě začít nemohou. Takže my budeme začátek soutěže hrát venku. V kategorii U 19 dokonce šest prvních utkání. Ženy budou doma až v listopadu. V druhé polovině října by dorosteneckou ligu U 17 snad už dívky doma hrály," vyslovil přání trenér Jan Čmejrek a připomenul, že v kategorii U 19 mají Jablonecké nejhorší zázemí ze všech mančaftů. „V městské hale hrát nemůžeme. Hřiště neodpovídá rozměry ani lajnováním soutěži, kterou hrajeme," dodal.