Jícha po příjezdu do Kataru ani jednou netrénoval, až v pátek dopoledne se poprvé přišel mrknout do tréninkové haly v Duhailu aspoň jako divák. „Jsem rád, že jsem tady, ale není mi dobře," vyprávěl.

Byl pobledlý, unaveně seděl na židli a z jeho pohledu čišel smutek. „Aspoň že už nemám vysokou horečku, která mě provázela 48 hodin."
Kdy se vrátí? Pokud se bude cítit líp, rád by stihl sobotní trénink. „Ale i nedělní zápas se Švédskem je v ohrožení," přiznal.

„Musíme pomalu. Nemá cenu jej za každou cenu hnát na plac a vyřadit ho tím na zbytek turnaje," pravil trenér Jan Filip.

Jíchův stav byl jediným stínem pohodového pátečního dopoledne. Na hodinovém tréninku v areálu katarské házenkářské federace vládly úsměvy a vzduchem létaly vtípky. Skoro to ani nevypadalo, že na Čechy za devět hodin čeká Francie, žhavý adept na zlato.

„Možná by bylo lepší, kdybyste šla kousek dál," slyšela před nácvikem střelby televizní reportérka nešťastně stojící vedle branky. Humor sršel i z brankáře Petra Štochla, jenž na střelce pokřikoval: „Tam to neumíš, tlač to na druhou stranu!"

Pro úplnost: v brance proti Francii začne Martin Galia. Zápas začíná v 19.00, živě ho vysílá ČT sport. „Pokud se mi nevrátí horečka, přijdu se na kluky podívat," slíbil Jícha.

MARTIN MLS