Na přelomu roku organizátoři hledali kajakáře, kteří by byli schopni olympijskou trať kvalitně sjet. Jelikož však v řadách brazilských slalomářů nikdo takový nebyl, sáhli mezi nejlepší juniory na světě. Hilgertová tak měla jistou účast v Riu ještě dřív, než byla jasná nominace českých závodníků - bez její tety Štěpánky, která neúspěšně bojovala o rekordní sedmou účast pod pěti kruhy. "Všichni se mi smáli, že se nemusím stresovat s nominací, že jedu do Ria a mám pohodu," řekla před nedělním odletem Hilgertová.

Bude to pro ni cesta do neznáma. Nikdy nebyla v olympijské vesnici, nezná olympijský režim. "Myslím, že budu u kanálu spolu s rozhodčími a lidmi, kteří se tam starají o průběh závodu," uvedla. Trénovat by měla dvakrát denně, jako všichni ostatní. Předjízdu už jela v Praze-Troji na Světovém poháru. "Takže budu zase porovnávat časy," usmívala se.

Důležitá role

Role předjezdce bude v Riu pro závodníky důležitá. Budou si moci porovnat své průjezdy kombinací na tréninku a průjezd při soutěžní jízdě. "Musím to předvést tak, jako by to jel závodník. Takže musím jet rychle," řekla. A když bude chybovat, vadit to nebude. "Aspoň všem ukážu, že to místo je rizikové, že se tam může stát chyba, což může být pro závodníky do jisté míry taky dobré," upozornila.

Štěpánka Hilgertová jí cestu do Ria nezávidí, ale přeje. "Je v klidu, vypadá dost spokojeně," řekla dvacetiletá kajakářka. Tetu si při zlatých olympijských závodech nepamatuje, pouze závod v Londýně před čtyřmi lety, kdy byla čtvrtá. "Rodiče mi toho hodně vyprávěli. Já si to bohužel moc nepamatuju," dodala.

Hilgertová doufá, že se podívá i na jiné sporty. "Chtěla bych ale stihnout i nějakou tu pláž, podívat se na sochu Krista. A nějakou přírodu, pokud to tedy nebude moc nebezpečné," plánovala. "Mám trochu strach, ale zároveň se hrozně těším. Takže se to tak vyvažuje," prohlásila.

Hilgertová je ze slalomářského rodu, závodila celá její rodina. Studuje na soukromém pražském gymnáziu Mensa určeném pro žáky s IQ nad 130 bodů. A cestu do Ria bere jako zkušenost. "Doufám, že o tu příští už budu bojovat. Takže pro mě to bude super vyzkoušet si olympijskou atmosféru, že už třeba nebudu tak nervózní, kdybych tam jela za čtyři roky," doufala svěřenkyně Jiřího Prskavce staršího.