Cesta se nachází ve stejné jeskyni jako nejtěžší cesta na světě Silence, kterou Ondra vylezl v roce 2017. Tehdy tím stanovil nový stupeň obtížnosti 9c. "V roce 2013 jsem v levé části jeskyně navrtal podobě obtížný projekt. S Jakobem Schubertem jsme se vydali společně zkoušet tuhle výzvu. To je v našem sportu unikátní, že nezávodíme jen proti sobě," řekl Ondra na pondělní tiskové konferenci.

Díky spolupráci mají větší šanci najít řešení obtížných pasáží. Cesta jim ale tentokrát odolala. "Vrátili jsme se s mírně smíšenými pocity. Oba jsme věděli, že jsme na ni měli, že jsme ji mohli vylézt," přiblížil Ondra. Sám propásl období, které bylo pro úspěšný pokus nejpříznivější. "Onemocněl jsem chřipkou a týden jsem nelezl. Další týden jsem se vracel do formy. Tím jsem nevyužil výjimečných podmínek, kdy dva až tři týdny vůbec nepršelo, skála byla suchá. Pak už pršelo a cesta úplně nevyschla. Na konci jsme oba byli blízko přelezu, ale bohužel se to nepovedlo," vyprávěl brněnský rodák.

Kometa Brno - Třinec 2:4 (5. kolo extraligy, 27. 9. 2022)
Další ztráta. Kometa na výborný start nenavázala, Třinec veze z Brna první výhru

Obtížnost se určuje až po přelezení, ale předběžně považuje Ondra cestu s pracovním názvem Project Big (Velký projekt) za o něco jednodušší než cestu Silence. Měla by patřit k těžším cestám kategorie 9b+. "Na rozdíl od cesty Silence, která je o jednom těžkém místě, je to o silové vytrvalosti, je tam několik těžkých pasáží za sebou. A ten nejtěžší boulder je až na konci a tam je krok, který nás s Jakobem strhnul. Nedokázali jsme se přes něj dostat," přiblížil.

Linie v levé části jeskyně je postavená spíše na velkých strukturách než malých chytech. "Je to prototyp moderního lezení. Je to daleko víc fyzické, daleko víc silové. V té poslední sekci jsou po oblých chytech kroky extrémně silově náročné pro celé tělo," líčil Ondra, který letos vybojoval na evropském šampionátu v Mnichově kompletní sbírku medailí.

Kdy bude mít další pokus na zdolání této cesty ve Flatangeru, není jasné. Tato norská oblast se nachází až u polárního kruhu, kde už hrozí nepříznivé počasí. "Pokud bude dobré počasí, tak se tam vrátíme. Pokud nebude, tak je lepší zůstat doma a věnovat se skalním projektům v Česku nebo v jižní Evropě," dodal Ondra. Na umělých stěnách chce znovu závodit až na jaře příštího roku.

Říjnová premiéra dokumentu

Příběh jednoho z nejlepších sportovních lezců světa Adama Ondry bude k vidění na filmovém plátně. V dokumentu Posunout hranice, který bude mít premiéru v kinech 27. října, Ondra odhalil své soukromí.

Na rozdíl od jiných lezeckých filmů, které se zaměřují hlavně na samotné expedice na horách či ve skalách, je tento film osobnější. "Je to spíše o mně než o mém lezení. V tom si myslím, že je jeho síla," řekl Ondra na dnešní tiskové konferenci.

Královopolským volejbalistkám se na turnaji Grand Prix Brno v obměněné sestavě příliš nedařilo.
KP Brno bez reprezentantek výhru na Grand Prix Brno neobhájilo, třikrát prohrálo

Dokument sleduje jeho cestu na olympijské hry v Tokiu, kde loni v kombinaci tří disciplín na vysněnou medaili nedosáhl a obsadil šestou příčku. Ondra nechal kameramany nahlédnout do svého soukromí, i když s tím měl zpočátku problémy. "Je to dokument o mně, který nejvěrohodněji ukazuje, jaký opravdu jsem," ocenil snímek, v němž důležitou roli hraje i jeho manželka Iva.

Předseda Českého horolezeckého svazu Jan Bloudek si od snímku slibuje rozšíření základny sportovních lezců na soutěžní úrovni. O tento sport je mezi dětmi a mládeží velký zájem, který mnohde převyšuje kapacity lezeckých center, ale většina nováčků se mu chce věnovat jen rekreačně. "Není tam ten systematický trénink, aby vznikala další špička. To, co potřebujeme, je kvalita. Adamova preciznost a systematičnost může být vodítkem pro spoustu začínajících lezců. Chtěli bychom na klubové úrovni získat víc lidí, kteří budou mít chuť kvalitně trénovat," řekl.