"Možná pro takovou změnu bych uvítal Děčín, neboť s Prostějovem jsme se vídali celkem často. Ale je to celkem jedno," řekl nymburský pivot Petr Benda o možném soupeři pro boj o titul. S Prostějovem hrál Nymburk finále v předchozích pěti ročnících.

Středočeši chtěli semifinálovou sérii ukončit už doma, protože v náročné sezoně nechtěli absolvovat další cestování přes půl republiky. Hosté ale byli i bez zraněného kapitána Ladislava Sokolovského proti a favorit zlomil jejich odpor až po změně stran.

"Opava ve všech třech utkáních poločas zvládala s náma dobře, vyrovnaně. Vždycky kolem té třetí čtvrtiny jsme se odpoutali a projevila se nejspíš naše větší zkušenost s těžkými zápasy," řekl Benda.

Ve vyrovnaném prvním poločase si Nymburk vybral slabou chvilku zejména mezi 13. a 18. minutou, kdy z devítibodového vedení najednou o tři prohrával (35:38). Větší komplikace už ale obhájci titulu nepřipustili, v dalším hracím období soupeři oplatili podobnou mincí, když od stavu 47:46 vyhráli pětiminutový úsek 15:3 a poprvé se dostali do dvouciferného vedení. Závěr si pak už v poklidu pohlídali.

Jejich lídry byli osmnáctibodoví Benda a Darius Washington, Jiří Welsch se vedle deseti bodů blýskl devíti asistencemi. V poraženém týmu dali po 15 bodech Jakub Šiřina a Martin Gniadek.

"Neodehráli jsme špatný zápas. Věřím, že nás tato série posune dál. Kluci si dokázali, že mohou hrát i s tak silným týmem, jakým je Nymburk. Dobrou vizitkou pro nás je, že soupeř byl nucen hrát dlouho v nejsilnější sestavě," uvedl na opavském webu kouč Petr Czudek.

Semifinále play off basketbalové ligy mužů - 3. zápas:

Nymburk - Opava 91:80 (26:24, 45:41, 71:62)
Nejvíce bodů: Benda a Washington po 18, Simmons 11, Welsch 10 - Gniadek a Šiřina po 15, Blažek 13, Cvek 10. Fauly: 20:23. Trestné hody: 22/15 - 17/15. Trojky: 8:9. Doskoky: 28:30. Konečný stav série: 3:0.