Volejbalistky pražského Olympu se po mistrovském Prostějovu staly druhými semifinalistkami play off extraligy. Ve čtvrtfinále stačily svěřenkyním trenéra Stanislava Mitáče k vyřazení Frýdku-Místku tři duely, v soupeřově hale ve středu Pražanky sérii ukončily výhrou 3:1.
    
Ve vyrovnané úvodní sadě vyhrál koncovku Olymp, jenž pak zvýšil na 2:0. Domácí tým se poté zlepšil v útoku, získal třetí set a ve čtvrtém vedl 20:18, ale závěr lépe zvládly Pražanky. 

Olomouc má mečbol

Pět setbolů dokázaly v prvním setu třetího čtvrtfinálového utkání extraligy odvrátit olomoucké volejbalistky. Zlomily tak Slavii a vyhrály 3:0. V sérii vedou 2:1 a čtvrtfinále mohou ukončit ve čtvrtek na domácí palubovce.

První set se rozhodoval v dramatické koncovce. Slavia přitom vedla a měla čtyři setboly v řadě. Jenže vysokoškolačky dokázaly vyrovnat, přičemž na 24:24 srovnala Honková esem přímo na čáru. Slávistky promarnily ještě jeden setbol a olomoucké volejbalistky skóre otočily. Po smeči hostujících hráček do autu nakonec vyhrály 29:27.

„Dokázali jsme se vyhrabat z prohraného setu a to rozhodlo celý zápas,“ pochvaloval si olomoucký trenér Jiří Teplý.

Od druhého setu měly totiž vysokoškolačky navrch. V polovině druhé sady navíc Slávistky rozhodil sporný míč. Když se navíc na servis postavila Nachmilnerová, olomoucké hráčky odskočily ze 17:14 na 22:14 a bylo rozhodnuto.

Úvod třetího dějství patřil pražskému týmu (0:3). Hanačky však záhy odskočily na 9:5. Slávistky se sice dvakrát dotáhly na rozdíl jediného bodu, ale na víc už nestačily. „Od druhého setu jsme zahráli bez chyb. Dostali jsme soupeře pod tlak a podali jsme vyrovnaný výkon,“ řekl Teplý.

Série pokračuje čtvrtým zápasem ve čtvrtek od 17 hodin v Olomouci. Domácí tým již může rozhodnout o postupu do semifinále. „Doufejme, že v podobné hře vydržíme,“ dodal olomoucký kouč.

Přerov smazal brněnský mečbol

Přerov si šanci na zvrat v sérii vzít nedá. Brněnské volejbalistky se o tom ve středu večer jasně přesvědčily.

KP Brno prohrálo ve třetím extraligovém čtvrtfinále na přerovské palubovce 1:3 na sety a v sérii po této porážce vede už jen 1:2 na zápasy. Další možnost postoupit do semifinále mají Brňanky už ve čtvrtek, kdy se s Přerovem utkají znovu. „Jenže soupeř má výborný tým a už před sezonou s ním celá extraliga počítala jako s jedním z adeptů na medaile. Tak k Přerovu i přistupujeme. S respektem. Domácí holky byly teď jednoznačně lepší a zasloužily si vyhrát,“ povídal brněnský kouč Ondřej Marek.

Ani na druhý pokus v aktuálním extraligovém ročníku Brno v Přerově nezvítězilo. Hanačky svého čtvrtfinálového rivala ve své hale navíc porazily i ve všech domácích duelech minulé sezony. „V přípravě jsme tam dokázali vyhrát, takže rozhodně nejde o nějaké prokletí neoblíbené haly. Musíme tento zápas pustit z hlavy. V rychlosti si řekneme, co bylo dobře a co špatně. Soustředíme se na sebe a na svůj výkon. Rozhodně nehodláme sérii vracet znovu zpět do Brna,“ odmítl Marek úvahy o další prohře svého družstva, kterou si ovšem Přerov přeje i ve čtvrtečním duelu.

O osudu prvního utkání v sérii, které hostil Přerov, rozhodla koncovka první sady, kdy Královopolanky ztratily vedení. Domácí celek set ovládl v poměru 25:19. „Nevzdáváme se. Chtěly jsme doma zvládnout oba zápasy. Na Brno si věříme,“ uvedla přerovská kapitánka Dita Gáliková. „Začali jsme dobře a v prvním setu jsme byli lepší, jenže nás před koncovkou potkal výpadek pozornosti. To byl zlomový moment,“ doplnil Marek.

Další dějství napínavé partie hostí Přerov ve čtvrtek v šest hodin večer. V dalších duelech prvního kola play off si třetí výhry připsali dva největší favorité na finálovou účast. Obhájkyně titulu z Prostějova porazily Šternberk 3:0 a stejným poměrem zvítězily i v celé sérii. Pražský Olymp porazil 3:1 Frýdek-Místek a rovněž po výsledku 3:0 na zápasy postoupil do semifinále. Právě s Olympem se na začátku dubna utká lepší z dvojice Přerov a Královo Pole.

Čtvrtfinále play off volejbalové extraligy žen - 3. zápasy:

Frýdek-Místek - Olymp Praha 1:3 (-24, -18, 20, -23)
Nejvíce bodů: Orlovská 17, Kojdová 15, Mazurová 14 - T. Vanžurová 25, Kossányiová a Mudrová po 9. Konečný stav série: 0:3.

Olomouc - Slavia Praha 3:0 (27, 15, 19)
Nejvíce bodů: Nachmilnerová 18, Chalcarzová 13, H. Vanžurová 11 - Koloušková 10, Caithamlová 6. Stav série: 2:1.

Přerov - KP Prno 3:1 (19, -23, 17, 23)
Nejvíce bodů: Mátlová 19, Gambová a Gálíková po 16 - Toufarová 14, Svobodníková 11, Tobiášová 10. Stav série: 1:2.