Australská média zjistila, že pětinásobný olympijský vítěz skončil nakonec v péči lékařů, neboť byl nadopován antidepresivy a léky proti bolesti. Alkohol podle policistů nepožil.

Jednatřicetiletý Thorpe se na podzim 2011, pět let po ukončení zářné kariéry, vrátil k závodům, ale nekvalifikoval se na olympijské hry do Londýna. V autobiografii následně přiznal celoživotní boj s depresemi i alkoholem.

Chmury ho přepadly znovu v minulém týdnu, kdy si poranil rameno a musel na operaci. Už tehdy se objevily spekulace v tisku, že je v nemocnici kvůli závislosti na lécích a alkoholu. "Tyhle nepravdivé zprávy ho zase rozrušily," řekl Thorpeův manažer James Erskine. Potvrdil nicméně, že někdejší hvězda světových bazénů musel nastoupit léčbu.

Thorpe ukončil kariéru v listopadu 2006. Má 16 zlatých medailí z olympiád i mistrovství světa a stanovil také třináct světových rekordů. Pod vlivem sedativ se dnes ve tři hodiny ráno snažil v Sydney dostat do cizího vozu. "Myslel si, že je to auto jeho kamaráda. Majitel na něj zavolal policii. Byl dezorientovaný, ale nepil," dodal Erskine.