Ruský prezident Vladimir Putin tou dobou v honosných kremelských síních hostil několik desítek nejúspěšnějších ruských reprezentantů. Za úspěchy v Koreji dostali státní vyznamenání, nějaké to šampaňské a nakonec každý i nové BMW. Vzduchem létaly úsměvy.

BRÁNĚNÍ RUSKÉ CTI

„Otočme list,“ komentoval spokojený Putin rozhodnutí o konci ruského trestu. Dá se říct, že Rusům se podařil husarský kousek. Ano, byli potrestáni limitovanou účastí v Pchjongčchangu, nikdy ale žádný oficiální představitel nepřiznal sebemenší provinění. A MOV přesto zadul na ústup.

„Doufám, že mezinárodní organizace pochopily, že sport by se měl držet co nejdál od problémů, které s ním vůbec nesouvisí,“ řekl Putin, který dlouhodobě tvrdí, že dopingová kauza má ryze politické příčiny. „Ubránili jsme čest naší vlasti,“ dodal Pavel Dacjuk, kapitán zlatých ruských hokejistů.

Ruští sportovci nastoupili kvůli dopingovému trestu pod olympijskou vlajkou.
Rusko má obnovené členství. Olympijský výbor zrušil jeho suspendaci

Znamená to tedy, že případ státem organizovaného dopingu na předchozích hrách v Soči byl odhalen, prošetřen, částečně potrestán a nyní zapomenut? Zdá se, že vedení MOV se skutečně chce co nejrychleji pohnout kupředu.

„Doufám, že jsme to překonali a že se takhle organizovaný doping už nebude opakovat. Jde také o výstrahu pro ostatní země,“ řekl na otázku Deníku šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval po návratu z Koreje. Podle něj přijali Rusové trest s pokorou a snahou vše napravit.

ATLETIKA TRVÁ NA SVÉM

Je tedy všechno v pořádku? Ani zdaleka. Nejde totiž jen o zimní sporty. Stále v platnosti je zákaz startu ruských atletů na mezinárodních soutěžích (až na zvláštní výjimky). Už od roku 2015. Mezinárodní atletická federace (IAAF) teď rozhodla, že trest pro Rusko potrvá dál.

„Chceme, aby se tato země vrátila do hry, stojíme o její atlety. Svět si ale potřebuje být jistý, že se dá jejich systému věřit,“ uvedl šéf IAAF Sebastian Coe. Už od letní olympiády v Riu je znát, že vrchní atletický orgán přistupuje k ruskému dopingu s o poznání větší razancí než MOV. Stále to platí.

Ruský špion Sergej Skripal
Britská policie stále nezná látku, po které ruský špion upadl do kómatu

„Některé podmínky byly splněny, některé ne. Dokud ruská strana neuzná, že docházelo k tomu, co popsala McLarenova zpráva, nemůžeme se pohnout dál,“ zdůraznil Rune Andersen z IAAF. Tzv. McLarenova zpráva detailně informovala o systému dopingových podvodů, Rusové ji ale zpochybňují.

Že je všechno složitější, než se na první pohled zdá, potvrzuje fakt, že problémům nyní čelí i sám Coe. Vyšetřovací komise britského parlamentu ho nařkla, že k ruskému dopingu podával zavádějící informace a že o něm prý věděl dřív, než tvrdil.

KOSTLIVEC VE SKŘÍNI?

Třeba už v srpnu 2014 se k němu měla dostat informace, že ruská vytrvalkyně Lilija Šobuchovová zaplatila 550 tisíc dolarů vedení ruské atletiky, aby utajilo její pozitivní dopingový test. Tak to tehdy v Rusku běžně chodívalo, na což jako první upozornil dokument ARD v prosinci 2014.

Coe až dosud tvrdil, že se o podobných praktikách dozvěděl vůbec poprvé právě z německé televize. Teď připustil, že mail ohledně Šobuchovové opravdu dostal, prý ho ale nečetl a jen ho přeposlal etické komisi IAAF. Celou organizaci tehdy ještě vedl kontroverzní a zkorumpovaný Lamine Diack, Coe mu dělal viceprezidenta. Že by opravdu o ničem nevěděl?

I případ ctihodného lorda Coea svědčí o tom, jak zamotaná je kauza ruského dopingu. Nitky sahají daleko a hluboko.

Lze za vším udělat tlustou čáru, jak se o to snaží MOV? Nebo by šlo ilegální praktiky ze sportu opravdu vymýtit, to si ale vyžádá čas a neobejde se to bez leckdy překvapivých obětí.

Dopingovou kontrolou neprošli v Pchjongčchangu už dva ruští sportovci.
CAS potvrdil podezření na doping u Krušelnického