Na krk si pověsila stříbrný řetízek se žábou, který dostala pro štěstí od rodičů, na ruku nasadila zelený náramek od mladší sestry, do zavazadla přibalila čtyři čtyřlístky i redukci do elektrické zásuvky. V Londýně, kam s dalšími českými reprezentanty dnes ostravská plavkyně Barbora Závadová zamíří ranním leteckým speciálem z Prahy, se jí všechno bude hodit.

„Nafasovali jsme hodně věcí. Plavky jsou naštěstí lehké, ale hodně místa zaberou gumáky, tak jsem si věci raději rozdělila do kufru a tašky," těší se na svou první olympiádu devatenáctiletá závodnice KPS Ostrava, která je po kanoistovi Josefu Dostálovi a plavci Janu Mickovi třetí nejmladší členkou české výpravy.

Olympijské holínky si při slavnostním nástupu všech sportovců v pátek večer ale neobuje. „Mrzí mě to, projít se po oválu na hlavním stadionu bude asi neskutečný a úžasný zážitek, ale je to můj úděl," posteskla si Závadová, která se ve stejnou dobu už bude koncentrovat na svoji hlavní disciplínu. Rozplavby polohového závodu na 400 metrů žen totiž odstartují v sobotu pár minut před londýnským polednem, ve 12.51 SELČ.

„Napřed jsem si myslela, že to bude špatné, ale teď jsem ráda. Myslím si, že za těch pár dnů mě olympijská atmosféra ještě tak moc nechytne. A když to přijde na ostatní, já už budu mít svou hlavní disciplínu za sebou," směje se bronzová medailistka z letošního mistrovství Evropy v Debrecínu, kterou v přípravě podporuje Centrum individuálních sportů Ostrava (CISO).

Už se nemusí rozkoukávat, bazén v Londýně zná

Nominační limit splnila už před rokem na mistrovství světa v Šanghaji. „Nějakou představu mám, ale pořád nevěřím tomu, že jedu s velkými sportovci na olympiádu. Je to poprvé a moc se na to těším," svěřila se vycházející hvězda českého plavání.

S bazénem v Londýně se už seznámila začátkem března při mistrovství Británie a zdá se, že jí vyhovuje. V polohovém závodě na 400 metrů svěřenkyně trenéra Vítězslava Hartmanna vybojovala stříbro. „Jsem ráda, že nám svaz umožnil podívat se tam dřív. Teď vím, jak to tam vypadá, a nemusím se rozkoukávat," je spokojena několikanásobná česká rekordmanka.

Do vody se chystá hned dnes po příletu vyplavat únavu z cesty. „Od středy do pátku to pak bude moje klasika. Kilometry už se naplavat nedají, spíš půjde dvakrát denně o takovou ‚udržovačku'. Připravovat se budu stejně jako na každý jiný velký závod," prozradila Závadová před odletem.

Za sebou má celoroční tvrdou dřinu v bazénu i v horách. V silné londýnské konkurenci bude ale potřebovat i trochu sportovního štěstí. Od přátel a kamarádů proto dostala čtyři čtyřlístky. Jeden z nich od dálkové plavkyně a reprezentační kolegyně Jany Pechanové, kterou čeká start na třetí olympiádě. „Budu dělat všechno pro to, abych na start byla připravená," říká Závadová. Po sobotě do olympijské vody skočí znovu v pondělí, kdy ji čeká polohová dvoustovka.