"Být součástí reprezentace je pro každého trenéra velká čest. Jsem rád, že můžu být součástí nově se tvořícího národního týmu a již teď se těším na novou spolupráci s hráči i celým realizačním týmem," uvedl Nekola v tiskové zprávě svazu.

Mezi kandidáty na druhého kouče byli i Jiří Novák z Karlovarska, Martin Demar z francouzského celku Nantes Rezé, Jan Svoboda z Českých Budějovic, kouč rakouského Amstettenu Martin Kop, zlínský Přemysl Obdržálek či trenér Příbrami René Dvořák.

Falasca si vybral Nekolu, jenž v minulé sezoně dovedl Duklu po 12 letech k titulu mistrů republiky. "Již delší dobu směřuje liberecký celek správným směrem. Dal mu určitou tvář a na výsledcích je to znát. Jedná se navíc o člověka, který velmi dobře zná české volejbalové prostředí a má výborné komunikační schopnosti," vyzdvihl vedoucí reprezentací Jakub Novotný Nekolovy přednosti.

Volejbalisté zahájí přípravu začátkem května. Prvním testem bude Světová liga v červnu a v červenci. Do ní Češi vstoupí domácím turnajem s Kanadou, Čínou a Egyptem. Druhý turnaj absolvují na Slovensku a třetí v Koreji. V září pak čeká novou trenérskou dvojici s týmem kvalifikace mistrovství Evropy.

Stále bez trenéra je ženská reprezentace. K ní chtěl svaz sehnat domácího kouče a jednal s ostravským Zdeňkem Pommerem mladším a s Marcelou Ritschelovou, jež dělala asistentku dosavadnímu italskému kouči Carlu Parisimu. "Jednání ale nedopadla. Momentálně se otáčíme do zahraničí," řekl Novotný v České televizi. "Jméno bychom chtěli oznámit příští týden," doplnil.