"Možná to bude moje poslední mistrovství světa. Neříkám, že jsem starý věkem, ale ze sportovního hlediska ano. Proto můj poslední cíl je Rio, kam bych se chtěl ještě podívat. A mistrovství světa mi tam může pomoci," připomněl Ježek, že za MS se dává devítinásobek bodů než za běžné turnaje Světového poháru.

"Proto je cenné jakékoli vítězství. Proto se budu snažit nechat na tatami úplně všechno i po těch zraněních, kvůli kterým jsem teď skoro rok stál. Cítím se lépe a lépe, příprava vyšla a doufám, že to proměním ve výsledek," popsal Ježek.

Především kvůli zlomené ruce přišel o většinu jara a mistrovství Evropy v Baku stihl na poslední chvíli. Přesto tam vyřadil i světovou jedničku Rustama Orujova a o postup do čtvrtfinále ho připravila jen drobná chyba tři vteřiny před koncem.

"Budu se snažit podobných chyb vyvarovat. Zkušeností mám dostatek a snad je zúročím. Mentálně se cítím na nejvyšší úrovni, co jsem kdy byl. Věřím, že i když už tělo tolik neslouží, tak že mozek mi pomůže," prohlásil rodák z Hradce Králové.

V současnosti je po Lukášovi Krpálkovi druhým nejúspěšnějším českým judistou. Zejména zásluhou bronzu na mistrovství Evropy 2011. "Ale to byla poslední velká medaile. Od té doby na velký úspěch čekám. Bylo by hezké, kdyby se to povedlo teď a ještě lépe za rok v Riu. To by teprve byla euforie," zasnil se Ježek.

V Astaně ho v prvním kole váhové kategorie do 73 kilogramů čeká jednadvacetiletý Polák Damian Szwarnowiecki. Pak dvaadvacetiletý Tádžikistánec Shukhratjoni Farkhizoda či třiatřicetiletý Haiťan Josue Deprez. Ani s jedním z nich se Ježek dosud na turnaji neutkal. Za problém to ale nepovažuje.

"Dnes existují stránky s videi jednotlivých závodníků, takže proběhne klasický videorozbor. Načtu si všechny soupeře, se kterými se mohu potkat, a tak mi je budou kluci při tréninku simulovat," popsal Ježek přípravu.

U svých vrstevníků, jako je například Belgičan Dirk Van Tichelt, ani na videa koukat nemusí. Jejich boj zná na zpaměti, připravit se musí především na mladé závodníky.

"Na žíněnce už jsou o deset let mladší kluci, kteří si o mě myslí, že už jsem starý a že na to nemám. Vycítím, jestli mám u soupeře respekt, a když není, tak si ho snažím vytvořit. Jejich agresivitu je třeba rychle zklidnit. Je to o ukázání dominance. Prodání zkušeností. Jsou fígle a finty, které se dají na žíněnce prodat," popsal se Ježek.

Co se týče techniky, tak je jasnou jedničkou mezi českými judisty, i proto vážně uvažuje o kariéře trenéra, až po Riu pravděpodobně skončí. "Pokud skončím, tak bych chtěl dělat trenéra. Kluci za mnou vždycky chodili pro radu. I Lukáš Krpálek. Jsme malý sport a musíme si vzájemně pomáhat. Máme mistra světa, tak se snad nějaké mé rady zúročily," usmál se Ježek.