To obecně pro všechny znamená absolvovat zápas navíc a přesun do jiného pořadatelského města. To se však nakonec dotklo jen Markéty Nausch Slukové s Barborou Hermannovou, které se přesunuly do Haagu, kde je dnes od 15.00 čekají Rusky Cholominová a Makroguzová.
 
O hodinu dřív se na stejném kurtu představí Kristýna Hoidarová Kolocová a Michala Kvapilová, které vyzvou další ruský pár Ukolovová, Birlovaová. V Apeldoornu budou pokračovat Bonnerová s Nakládalovou, kde je čekají Rakušanky Schützenhöferová, Plesiutschnigová.

Markéta Nausch Sluková (vlevo) a Barbora Hermannová.
Tři výhry na úvod. Beachvolejbalistky v úvodu šampionátu nezaváhaly

Ve středu po poledni Sluková s Hermannovou v Rotterdamu jasně porazily Slovenky. „Ještě jsme se úplně nepotkaly se svou hrou. Chvílemi válíme, ale střídá se to s hluššími momenty,“ prohlásila „Maki“ po vítězství 21:19, 21:9 nad Natálií Dubovcovou a Andreou Štrbovou.
 
Její slova se ve večerním zápasu proti Nizozemkám Sanne Keizerové a Madelein Meppelinkové naplno potvrdila. Češky odešly poraženy ve dvou setech 15:21, 16:21 a odpolední úsměvy byly ty tam.
 
Jakoby druhému nasazenému páru šampionátu odešla forma, která ho zdobila v minulých týdnech. Vůbec nepředvedly to, čeho jsou schopné. „Holanďanky nás výborně zatlačily při servisu. Jen Barča měla v prvním setu pár kvalitních podání. Jinak jsme ale byly horší. Nedokázaly jsme se rozjet a na souhře se společně nepotkáváme. Nepomohlo, ani když jsme si prohodily strany. Soupeřky zaslouženě zvítězily,“ krčila rameny Sluková.

Obří parník Rotterdam je v rameni rýnské delty.
Beachvolejbal ve stínu dřímajícího kolosu. Takové je mistrovství Evropy

V prvním setu při tom moc nechybělo, aby Češky vývoj zápasu otočily. „Myslím, že první dva zápasy jsme odehrály s určitou dávkou štěstí. Moc nám to tady nefunguje. Holanďanky neudělaly moc chyb a věřily si na nás. My na ně nevytvořily tlak a navíc jsme se po kurtu honily. Povedly se mi některé bloky, ale škoda, že jich nebylo víc,“ vykládala neradostně Bára Hermannová.
 
Bude zápas navíc komplikací? „Nemusí to tak být. Na dvou turnajích jsme prošly takovýmto způsobem a dostali se daleko. Nechci ale určitě říkat, že to tak dopadne i tentokrát. Je to hodně o štěstí,“ pokračovala. Bude nepříjemná změna místa? „V Rotterdamu se nám nehraje moc dobře. Nesedlo nám to tady, i když jsme dvakrát zvítězily. Pevně doufám, že se nám bude v Haagu víc dařit a třeba to přinese nový impuls. I taková skutečnost může změnit celý turnaj,“ poznamenala s nadějí Sluková.
 
Neusmívaly se ani šesté nasazené Kristýna Hoidarová Kolocová a Michala Kvapilová. A to i přes to, že odehrály první set z říše snů. V zápase haagské skupiny padly s finským párem Riikka Lehtonenová, Niina Ahtiainenová 21:12, 19:21 a 12:15.

Turnaj Světové série Ostrava Beach Open, 21. června 2018, na snímku vpravo Kristýna Kolocová, vpravo Michala Kvapilová
Kolocová s Kvapilovou: Obhajoba stříbra? Skvělých týmů je tu víc než dost

„Naším cílem je vstupovat do zápasů s co největší silou, neboť nám předchozí turnaje utíkaly v úvodních pasážích. Začátek vyšel nad očekávání, ale pak jsme bohužel neudržely taktiku. Finky přitvrdily servis a dostaly nás pod tlak. Začaly jsme víc chybovat a ony se o něco zlepšily. Z prohry jsme smutné,“ konstatovala Kolocová.
 
V dalším programu budou muset při postupových ambicích sehrát o utkání víc, než kdyby zvítězily. „Tak to prostě je… Škoda, protože jsme na Finky měly. Z větší části zápasu jsme byli lepším týmem, ale v důležitých chvílích jsme to nezvládly. O to mrzí porážka víc, než kdyby nás přejely 2:0,“ litovala „Kiki“. „Takhle jsme zklamanější. Cítily jsme velkou šanci, nicméně zůstáváme pozitivní. Jsme v turnaji. Nikde není psáno, že tahle prohra znamená konec. Pořád můžeme postoupit daleko,“ přidala se Kvapilová. „Musíme se z toho rychle oklepat. Za pár hodin už budeme myslet na další soupeřky. Je třeba jít dál.“
 
Podle pavouku existuje možnost, že dva české nasazené páry na sebe narazí ve čtvrtfinále. To by ovšem musely nyní vyhrát dva nadcházející duely.

Tisková konference k Ostrava Beach Open v Dolní oblasti Vítkovice. Na snímku Markéta Nausch Sluková (vpravo) a Barbora Hermannová.
Hurá na pláž. Dosáhnou čeští volejbalisté na evropské medaile?