Reprezentační rozehrávač v celku španělského vicemistra podepsal čtyřletou smlouvu s platností do konce června 2026 a vytvoří v týmu české duo s pivotem Janem Veselým, který se stal na tři roky hráčem Barcelony v pátek.

Satoranskému na konci června vypršela smlouva ve Washingtonu a stal se z něj volný hráč. Za španělský klub už nastupoval v letech 2014 až 2016, poté odešel do zámoří, kde vedle Wizards, v jejichž dresu do ligy vstoupil i se s ní nyní rozloučil, hrál také za Chicago, New Orleans a San Antonio.

Český basketbalista Tomáš Satoranský v dresu Washington Wizards
Nadešel čas pro návrat. Anabáze ve slavné NBA? Satoranský zůstal nedoceněný

"Oficiálně je to spíš pro veřejnost. Já už jsem o tom nějaké dny věděl. Cestoval jsem do Barcelony kvůli zdravotním testům a už delší dobu jsem byl rozhodnutý za moji rodinu. Pro mě je to jen oficiální vyjádření a komunikace k veřejnosti. Samozřejmě se strašně těším, až obléknu dres Barcelony," řekl Satoranský českým novinářům v Klajpedě, kde jej čeká dnes večer duel kvalifikace mistrovství světa s Litvou.

NBA opustil Satoranský s bilancí 388 zápasů v základní části a průměry 6,9 bodu, 4,1 asistence a 2,9 doskoku. Při prvním angažmá ve Washingtonu si dvakrát zahrál i play off a nastoupil v něm do 16 utkání. V zámořské lize nastoupil jako čtvrtý Čech po Jiřím Zídkovi, Jiřím Welschovi a Veselém, po jeho odchodu zůstal v NBA jediným českým hráčem Vít Krejčí.

V NBA měl Satoranský možnost pokračovat, ale zvolil návrat do Evropy. "Já jsem měl nabídky zůstat v NBA. Jednali jsme s Washingtonem, myslím si, že tam byl velký zájem o to, abych tam zůstal na další rok. I tím, jak jsem tam absolvoval měsíc a půl na konci poslední sezony, tak jsem si nechal dveře otevřené. Jsem rád, že jsem si nikam nezavřel cestu a měl jsem víc možností. Nebylo to předem dané, to rozhodnutí opravdu padlo v mojí hlavě a řešilo se v kruhu rodinném. Jsem za to rád," podotkl Satoranský.

V Barceloně odehrál sedminásobný český basketbalista roku při dvouletém angažmá 150 zápasů a získal s týmem Španělský superpohár. Jak barcelonský web připomněl při potvrzení jeho návratu, v létě 2016 se při odchodu do NBA rozloučil se slovy, že má v klubu nedodělanou práci a jednou se vrátí, aby získal (ligovou či euroligovou) trofej.

Návrat i kvůli rodině

Pro odchod z NBA do Evropy a návrat do Barcelony měl i další důvody. "Nejdůležitější byl asi ten rodinné stability, kterou jsme poslední roky moc neměli. Hlavně ten poslední rok, kdy se hodně cestovalo a přejíždělo během sezony. Ale myslím si, že i evropský basket mě po těch šesti letech stejně táhnul a najdu se v něm. Jako jsem se v něm našel těsně předtím, než jsem šel do NBA. Myslím si, že mi sedí mnohem víc," konstatoval Satoranský.

Cherelle Grinerová, manželka slavné basketbalistky Brittney Grinerové.
Dovolat se do Ruska? Vláda je neschopná, zuří manželka zavřené basketbalistky

"Rozhodoval jsem se samozřejmě i v rámci věku. Přeci jen moje sny a cíle jsou jiné ve třiceti než ve čtyřiadvaceti, kdy jsem do NBA šel. Srdce mi říkalo, že je čas se vrátit, a myslím si, že to bylo správné rozhodnutí," podotkl odchovanec USK Praha, který před barcelonským angažmá působil v Seville.

Navíc se po reprezentační souhře může těšit i na klubovou spolupráci s kamarádem Veselým. "Je to určitě třešnička na dortu. Když jsem se dozvěděl, že o něj Barcelona zájem má, tak jsme si psali, komunikovali a věřili jsme, že to na obou stranách vyjde. Máme speciální vztah na hřišti a mimo něj a vždycky jsme snili o tom, že spolu budeme hrát i v klubu, a teď se nám to vyplní, jak se říká na stará kolena," uvedl.

"Určitě nebudeme v jednoduché situaci, ale to je jeden z důvodů, proč jdeme oba dva do Barcelony, protože jsme oba hodně ambiciózní hráči. Chceme vyhrávat a tyhle cíle nás baví. Myslím, že to bude zajímavá kapitola v našich kariérách," dodal Satoranský.