Pětadvacetiletému Krpálkovi sice nevyšlo mistrovství Evropy v dubnu v Kazani, ale v Mexiku potvrdil, že na olympijských hrách v Riu de Janeiro bude patřit k největším adeptům na medaile.

"I když vím, že jsem měl ještě na víc, tak jsem přesto hrozně šťastný za tuto medaili. Cítím, že se pomalu začíná vracet starý Krpálek," napsal dvojnásobný mistr Evropy a mistr světa z roku 2014 na facebook. "Tak doufejme, že v Riu budu už zpět úplně," dodal.

V osmifinále zdolal Portugalce Jorgeho Fonsecu, se kterým sice prohrával na juko, ale následně soupeře udolal v boji na zemi. Ve čtvrtfinále pak jasně porazil vicemistra světa z roku 2014 Josého Armenterose z Kuby poté, co ho hodil na wazari i ipon.

Těsná prohra s Maretem

Narazil až v semifinále, kde svedl vyrovnanou bitvu s Maretem. V průběhu boje sudí českého reprezentanta trestali, zatímco soupeře nikoli, ačkoli v závěru byl Francouz výrazně pasivní. Jihlavský rodák tak musel přijmout těsnou prohru.

V boji o bronz si Krpálek poradil se zkušeným Alžířanem Lyesem Bújakúbem. Proti světové patnáctce nejprve předvedl chvat na wazari, půl minuty před koncem pak třicetiletého Alžířana zalehl a vyhrál na ipon. Bronzovou medailí navázal na loňské stříbro z Masters v Rabatu.

Na turnaj byl pozván i Pavel Petřikov ve váze do 60 kg, ale musel se omluvit kvůli zdravotním problémům, aby neohrozil svůj start na olympijských hrách.