Po závodě však bylo patrné, že se s rolí jeho nástupce ještě nesžil. Když se ho jeden z novinářů na tiskové konferenci zeptal, jaké to je stát se nejlepším motýlkářem na světě, Schooling váhal a pohledem hledal vedle sedícího Phelpse. "To je na tebe, brácho, na mě nekoukej," reagoval nejúspěšnější olympionik všech dob, který skončil v posledním individuálním závodu své kariéry na děleném druhém místě se dvěma soupeři.

Přesto byl jako obvykle v centru pozornosti reportérů. "Ptát byste se měli hlavně Joea," nabádal novináře. "Ten kluk zrovna vyhrál zlato. Ptejte se jeho."

Zlepšoval se kvůli Phelpsovi

Ale když se rozpovídal Schooling, stejně se mluvilo o Phelpsovi. "Nebýt Michaela, sotva bych tady takhle byl. Odmala jsem chtěl být jako on. Přál jsem si vyhrát a Michael na tom má velkou zásluhu, protože kvůli němu jsem se snažil zlepšovat," uvedl jednadvacetiletý plavec, kterého Phelpsovy úspěchy inspirovaly k tomu, aby přesídlil za tréninkem do USA, kde studuje a závodí na univerzitě v Texasu.

Ačkoli se po bronzu na loňském mistrovství světa tentokrát postavil na nejvyšší stupeň, nepovažuje se za motýlkáře číslo 1. "Je to moje první zlatá medaile, nemám jich 22 nebo 23," uvedl první singapurský olympijský vítěz v historii.

Životní úspěch mu vynesl nejen náhlou slávu, ale také značné jmění. Jeho vlast totiž motivuje své sportovce zřejmě nejvyšší odměnou za olympijské zlato, která činí rovný milion singapurských dolarů (23,8 milionu korun).