OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU

Češi prohrávali se Švýcarskem v zápase o bronz o dva góly, přesto nakonec byla medaile jejich. „Gratuluju hráčům, že zápas otočili. První třetina od nás nebyla stoprocentní, ale pak jsme se neskutečně zvedli a tým šlapal, jak jsme si představovali," chválil kouč.

Myslíte, že týmu pomohlo i vědomí, že se Švýcarskem už na turnaji dokázal jednou remizovat?
Soupeřem to nebylo, bylo to o naší trpělivosti. Nezačali jsme jančit a presovat, že musíme rozhodnout během pěti minut ve druhé třetině. Trpělivou nátlakovou hrou jsme donutili soupeře k chybám a čekali, až to tam spadne. Dali jsme dva šťastné góly a tým se dal dohromady, začali jsme šlapat.

Po první třetině za stavu 0:2 si prý v kabině vzal slovo váš asistent Zdeněk Skružný. Co říkal?
Nezlobte se, ale to zůstane v týmu. Většinou mluvím já, ale teď Zdeněk cítil potřebu něco říct. Věděl, že právě tohle je ta pravá chvíle. Jestli to kluky nakoplo ne, to nemůžeme vědět. Každopádně jsme se potom zvedli.

Dokonce přišel i první gól z přesilovky na turnaji. Ulevilo se vám?
Ulevilo se asi celému národu. Celé mistrovství jsme se v přesilovce snažili dát gól, ale nešlo to. Ani teď to nebyla nacvičená akce, po které byste řekli: Super, takhle se to má hrát. Padla tam šťastná dorážka, která se nám nepovedla třeba v semifinále s Finskem.

Jste spokojený s tím, jak hráči zvládli tři zápasy ve třech dnech?
Chystali jsme se na to celé dva roky. Od září příprava směřovala k tomu, že v neděli budeme hrát rozhodující zápas. Neporazili jsme ve čtvrtfinále Dány 10:1, jen 5:1, ale věděli jsme, že máme před sebou dva těžké zápasy, proto jsme za stavu 4:0 povolili a dohráli to. I Finové s Nory hráli půlku zápasu a pak polevili. Šetřili jsme se na neděli a kluci to prodali, máme bronz.

Před turnajem jste říkal, že na týmu je potřeba pracovat čtyři až šest let. Máte pocit, že jdete po správné cestě?
Ano, bylo to vidět už v semifinále s Finskem. Tým je dobře připravený, dobře pracuje a nesmí usnout, což je práce nás trenérů. Teď musíme přidat i přitvrdit, protože pořád je v týmu nezkušenost: mladí hráči v rozhodujících chvílích ještě nemají tak klidnou hlavu a čisté ruce. Všechno se dá zlepšit.

MARTIN MLS