Dvaadvacetiletý Matthews z týmu Orica byl vysoko už v úterní etapě a dnes své třetí místo ještě vylepšil. Pro první triumf v kariéře na Grand Tour si mistr světa do 23 let z roku 2010 dojel před Argentincem Maximilianem Richezem a Belgičanem Giannim Meersmanem.

"Mohlo vyhrát klidně dvacet jiných jezdců, ale můj tým mě dovezl ve výborné pozici a měl jsem dobré nohy, abych to dokončil," uvedl Matthews, jenž na velkém třítýdenním závodu startuje poprvé. "Nečekal jsem před startem, že vyhraju, ale věděl jsem, že forma je dobrá," dodal a poděkoval sportovnímu řediteli Julianu Deanovi, jenž mu pomocí vysílačky poradil, co ho čeká v závěrečných kilometrech. "Kdyby mi to neřekl, jel bych jako slepý a těžko bych vyhrál."

Mírně zvlněný terén 174 km dlouhé etapy ze Soberu do Lago de Sanabria nahrával tomu, že by mohl poprvé na letošní Vueltě slavit úspěch únik. Snažila se o to pětice Winner Anacona, Nicolas Edet, Antonio Piedra, Jurgen Van De Walle a Arnaud Courteille, která si v jeden moment vypracovala více než desetiminutový náskok.

Hlavní pole však začalo uprchlíky v závěru stíhat a poslední dva Van De Walleho a Courteillea pohltilo necelé čtyři kilometry před cílem. "Moc nechybělo, aby jim ten únik vydržel. Měli velký náskok, ale nejdřív to začal sjíždět Garmin a pak za to vzaly týmy Orica a Omega Pharma-Quick Step. Nakonec to bylo na hranu. I proto, že v jednu chvíli lehce sprchlo a silnice byla trošku uklouzaná. Já tu dnešní etapu jen tak objel, spíš jsem byl schovaný a šetřil jsem se," uvedl na svém webu Kreuziger.

V pelotonu ve stejném čase jako vítěz dojeli všichni favorité včetně lídra Nibaliho, jenž si udržel v čele průběžného pořadí třísekundový náskok před Američanem Christopherem Hornerem.

Z českého kvarteta byli v hlavním poli 30. Kreuziger a 40. König, kteří uhájili své 10. a 13. místo v celkovém hodnocení. Zdeněk Štybar, jenž v závěru rozjížděl tempo, a Jan Bárta opět ztratili.

Cyklistický závod Vuelta - 5. etapa Sober - Lago de Sanabria (174,3 km):
1. Matthews (Austr./Orica-GreenEdge) 4:28:22, 2. Richeze (Arg./Lampre), 3. Meersman (Belg./Omega Pharma-Quick Step), 4. Arndt (Něm./Argos), 5. Farrar (USA/Garmin), 6. Boasson Hagen (Nor./Sky), 7. Roux (Fr./FDJ.fr), 8. Henderson (N. Zél./Lotto), 9. Ratto (It./Cannondale), 10. Bole (Slovin./Vacansoleil), …30. Kreuziger (ČR/Saxo-Tinkoff), 40. König (ČR/NetApp) všichni stejný čas, 100. Štybar (ČR/Omega Pharma-Quick-Step) -25, 151. Bárta (ČR/NetApp) -3:28.
Průběžné pořadí:
1. Nibali (It./Astana) 18:43:52, 2. Horner (USA/RadioShack) -3, 3. Roche (Ir./Saxo-Tinkoff) -8, 4. Zubeldia (Šp./RadioShack) -16, 5. Valverde (Šp./Movistar) -21, 6. Kiserlovski (Chorv./RadioShack) -26, 7. Urán (Kol./Sky) -28, 8. Moreno (Šp./Kaťuša) -31, 9. Majka (Pol./Saxo-Tinkoff) -38, 10. Kreuziger -42, …13. König -48, 82. Bárta -15:39, 88. Štybar -17:15.