"Nejprudší část byla opravdu těžká a věděli jsme, že zaútočit musíme právě tam. Mluvili jsme se sportovním ředitelem (Davidem Bramatim) o tomto technicky náročném finiši už před dvěma týdny. Soustředil jsem se na přesný moment a jsem moc rád, že se to povedlo. Zejména po včerejší těsné prohře a druhém místě na Strade Bianche," uvedl Štybar na svém webu.

V sobotním jednorázovém závodu Strade Bianche rovněž v Itálii mu obhajobu vítězství překazil Švýcar Fabian Cancellara. Druhý pak byl i ve středu na Tirrenu v časovce družstev, v níž sestava Etixx-Quick-Step nestačila na tým BMC.

"Dnes, když přišla šance a udělal se malý prostor, dal jsem do toho všechno," pochvaloval si Štybar. "Doufám, že Tirreno-Adriatico pro mě znamená dobrý start do bloku úspěšných závodů. Rád bych si dres lídra udržel až do konce, ale bude to složité," dodal.

Za Štybarem, trojnásobným světovým šampionem v cyklokrosu, přivedl skupinu pronásledovatelů slovenský mistr světa Peter Sagan. Balík měl v cíli po 207 kilometrech ztrátu jedné vteřiny, byl v něm i Roman Kreuziger ze stáje Tinkoff. Celkově má Štybar k dobru devět sekund na Belgičana Grega van Avermaeta z BMC.

Štybar se ve čtvrtek stal vůbec prvním českým držitelem modrého trikotu pro lídra Tirrena-Adriatica, vede i soutěž vrchařů a spurtérů. Závod v Itálii má sedm částí a vyvrcholí v úterý individuální časovkou.

Cyklistický etapový závod Tirreno-Adriatico (WorldTour) - 2. etapa (207 km):

1. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) 5:10:03, 2. Sagan (SR/Tinkoff), 3. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data), 4. Clarke (Austr./Cannondale), 5. Valverde (Šp./Movistar), 6. Nibali (It./Astana), …14. Kreuziger (ČR/Tinkoff) všichni -1, 71. Bárta (ČR/Bora-Argon) -1:51.

Průběžné pořadí: 1. Štybar 5:33:50, 2. Van Avermaet (Belg./BMC), 3. Van Garderen (USA/BMC), 4. Caruso, 5. Oss (oba It./BMC) všichni -9, 6. Brambilla (It./Etixx-Quick-Step) -11