Jenže v Dukle jsou v K2 další skvělí závodníci. Čtvrtý pár z loňského MS si zpočátku si na stříbřité hladině udržoval mírný náskok, ale finiš dvojice Jakub Špicar – Daniel Havel byl nad jeho síly. Zvítězil o 0,054 sekundy, což dělá zhruba dva decimetry.

Josef Dostál a Radek Šlouf
Dostál má skvělou formu. Nikdo s ním nechce trénovat

„Čekali jsme na potvrzení od cílové kamery, protože to byl hodně těsný dojezd,“ usmíval se Havel. „Byla to naše nejlepší jízda, co spolu sedíme v jedné lodi,“ doplnil ho Špicar. „Myslím, že bychom byli spokojení, i kdybychom o takový kousek prohráli. Hodně jsme se zlepšili,“ dodali unisono svěřenci trenéra Jana Součka.

Na červnových kontrolních závodech s Dostálem a Šloufem jasně prohráli. „Od té doby jsme udělali ohromný pokrok. Dokázali jsme manko stáhnout a být konkurenceschopní. Věděli jsme, že když na tom budeme dobře a jízda nám sedne, tak můžeme kluky porazit,“ pokračoval Havel ve sluncem zalitém areálu vodních sportů.

Jejich posádka má za sebou i mezinárodní úspěchy. Na světovém šampionátu v roce 2017 v Račicích skončili třetí. „Jenže pak jsme si vybrali krizi. Ani nevíme pořádně proč se nám v lodi nedařilo všechno správně sladit,“ vzpomínal chlapík sedící na pozici háčka.

„Letos se se nám ale v tréninku postupně vracelo sebevědomí. Věřili jsme si, že když neuděláme chybu, můžeme s kluky rovnocenně bojovat. Máme radost, že se nám to dneska podařilo zvrátit,“ pochvaloval si.

Kanoista Martin Fuksa
Kanoista Martin Fuksa: Mám v sobě závoďáka. Teď se ve mně probouzí

V rozhodujícím finiši sehrálo svou roli i to, že Špicar s Havlem jsou lehčí než jejich rivalové. „V závěru dojíždí loď setrvačností. Posledních sto metrů je už každý vytuhlý a myslím, že nám nižší hmotnost pomohla,“ přemítal Havel.

„Když se podívám na celý závod, tak Pepa s Radkem asi čekali, že nám ze začátku víc odjedou. V cíli pak říkali, že se nedostali do správného tempa. To je asi rozhodilo,“ vyprávěl. „Byli favoriti. Počítá se, že pojedou na olympiádu, ale závodit v domácí konkurenci někdy může být někdy těžké. My jsme to poznali právě po naší medaili.“