Dvojnásobný mistr světa a evropský šampion svolal na úterý „rozlučku se SVOBODOU“. Přitom ještě před letošním ME zvažoval, že by reprezentační dres oblékl i na olympiádě v Tokiu 2020. Nyní se však rozhodl, že svou pětibojařskou výbavu už definitivně pověsí na hřebík.

„Celou letošní sezónu jsem se trochu pral s chutí závodit a vsázel jsem na to, že v létě na těch nejdůležitějších závodech ji zase najdu. Nicméně na mistrovství Evropy, i přesto, že jsem byl zdravý, ve formě a měl jsem v podstatě ideální podmínky, mě ten závod nenadchl a nebyl jsem do něj vnitřně zatažený,“ zdůvodnil svůj odchod do sportovního důchodu Svoboda.

Podle svých slov se jeho motivace postupně přesunula od závodění do jiných oblastí. „Posportovní ambice přetlačily ty sportovní. Těším se na to, co přijde dál," dodal olympijský vítěz z Londýna.

Předseda ČOV Jiří Kejval
Válka o český sport? Ostuda: Kejvala očernili na světové úrovni

Český moderní pětiboj už má ale nějaký ten čas jeho nástupce. Mezi světovou elitou se usadil Jan Kuf - mistr Evropy z roku 2016 a bronzový muž MS 2014. Společně s Natalií Dianovou navíc před dvěma lety vybojoval titul mistra světa ve smíšené štafetě.

Svoboda a jeho olympijský triumf

Zdroj: Youtube