V srpnu to bude 54 let, co se na Václavském náměstí a Vinohradské třídě mezi Pražany projevujícími odpor k okupaci pohyboval i bývalý vynikající vytrvalec Emil Zátopek, jinak mimo jiné rovněž plukovník Československé lidové armády.

Z balkonu rozhlasu dokonce čtyřnásobný olympijský vítěz promluvil k lidem, odsoudil vstup cizích vojsk, nabádal ke klidu a rozvaze.Z davu zazněl potlesk a projevy souhlasu. Podle dochovaných zpráv kdosi vykřikl: „Emile, dej si pozor!“ Na to řečník odvětil, že se nebojí.

Ruští vojáci na Ukrajině
„Z“ na dresu? Udělal bych to znovu, tvrdí Rus. Prý ho vyprovokovali Ukrajinci

Odvaha, kterou tenkrát projevil, byla veliká. Už není tak podstatné, že se později – pod tlakem normalizátorů – od svých vyjádření distancoval. I tak ho režim v dalších letech náležitě potupil.

Zátopek si vysloužil ponížení

Ukrajinští sportovci, kteří proslavili svou vlast na řadě mezinárodních akcích, se vůbec nerozmýšlejí bránit svou vlast. Na rozdíl od českého hrdiny bojují přímo se zbraní v ruce. Takovému Dmytro Pidručnému, biatlonovému mistru světa z Östersundu v roce 2019, se víc než hodí zkušenosti z střelnice.

„Chráníme naše domovy a rodiny před ruským agresorem. Ať nikdo, prosím, neříká, že sport s politikou nesouvisí, když umírají civilisté,“ vzkázal Pidručnyj.

Ukrajinská výškařka Jaroslava Mahučichová.
Ukrajinské atletky odjely na šampionát bez kolegů. Muži musejí zůstat ve válce

Zatímco Zátopka čekalo potrestání a zatracení – slavný atlet byl vyloučen z Dukly a několik let musel pracovat na vrtech – Ukrajinci prolévají krev.

Jsou mezi padlými. Při výkonu vojenské služby zemřel například Pidručného mladý kolega – teprve devatenáctiletý biatlonista Jevhen Malyšev, člen juniorské reprezentace.

Rusové ho nechtěli poslouchat

Do bojů se zapojují další známí sportovci. Tenisté Sergej Stachovskij a Alexandr Dolgopolov, boxeři Oleksandr Usyk a Vasilij Lomačenko, příkladem jdou bývalí boxerští šampioni Vitalij a Vladimir Kličkové, přičemž prvně jmenovaný je starostou Kyjeva.

Ukrajinský boxer Vasilij Lomačenko.
Následoval hrdinu ve zbrani. Boxerský šampion narukoval do ukrajinské armády

Těžko říct, kdo prokázal větší odvahu. „Šel jsem na Václavské náměstí mluvit s Rusy, ale nechtěli mě poslouchat,“ vzpomínal po letech Zátopek, držitel osmnácti světových rekordů na dlouhých tratích.

Ukrajinští sportovci čelí smrtícím kulkám. Cíl mají stejný jako Zátopek. On chtěl odchodu okupantů dosáhnout svými postoji, oni musejí střílet.