Své už o tom ví i Tomáš Satoranský, který by se měl v nové sezoně objevit v NBA jako čtvrtý Čech v historii. Ve svých čtyřiadvaceti letech už toho má za sebou dost a dost, aby zůstal nohama na zemi (když tedy zrovna nesmečuje, což je jeho parádní disciplína). „Hlavně musím zůstat svůj, na nic si nehrát," povídal bývalý hráč USK Praha před odletem na přípravný kemp Washington Wizards.

Hokejisté často zdůrazňují, že zámořský hokej je v porovnání s evropským úplně jiný. Platí to i v případě NBA? Na co si budete muset nejvíc zvykat?
Asi na fyzické pojetí hry. Fyzická vyspělost a atletičnost hráčů je tam na úplně jiné úrovni. Moudřejší budu až potom, co si to sám vyzkouším, ale ta liga je určitě silná ve hře jeden na jednoho a v té fyzické připravenosti. A taky je trochu 
o showmanství.

A jste dostatečný showman?
(smích) Vždycky jsem se o to snažil, protože to 
k basketbalu patří. Zakončovat nějak atraktivně, smečovat. V zámoří je to samozřejmě na jiné úrovni. Tam nevyčníváte tolik jako v Evropě, když máte tyhle charakteristiky. Každopádně si ale myslím, že když už tam hráč jde, tak si musí natolik věřit, aby dával i takovéhle koše. Vybudujete si tím respekt.

Washington vás draftoval už před čtyřmi lety. Jste rád, že jste svůj odchod do NBA neuspěchal?
Tehdy jsem byl ze všeho ještě vyjukaný. (úsměv) Neměl jsem tolik zkušeností, které jsem posbíral v posledních letech v Seville 
a pak v Barceloně. Tam jsem teď vedl tým, který bojoval o nejvyšší příčky jak v Evropě, tak ve Španělsku. Myslím, že tohle mě trochu připravilo pro budoucnost 
v NBA.

Odmalička jste platil za jeden z největších talentů českého basketbalu. Kdy se o vás poprvé vážně mluvilo jako 
o budoucím hráči NBA?
Poprvé to myslím bylo, když jsem se dostal na Adidas Eurocamp do Trevisa, kde byla spousta skautů 
z NBA, kteří pozorují mladé hráče. Mně se tehdy dařilo a začal jsem slýchat, že bych v NBA mohl jednou hrát. Tam jsem o tom také začal víc uvažovat, že by se to opravdu mohlo splnit. Samozřejmě jsem hrál za reprezentační šestnáctku, osmnáctku – tam taky bývá spousta skautů.

Během léta už jste v zámoří absolvoval školení nováčků. Jaké to bylo? Překvapilo vás něco?
Nevím, jestli překvapilo, protože už jsem přece jen měl nějaké informace… Ale bylo úžasné zažít ten perfektní servis, s tím jsem se nikdy nesetkal. Kolem je tolik lidí, kteří se o vás starají, abyste byl spokojený a připravený na zápasy, to jinde nenajdete. To je jedna z věcí, která dělá NBA tím, čím je.

Hvězdný Wall ho překvapil

Máte dvouletou zkušenost 
z Barcelony, evropského velkoklubu. Vážně jsou kluby 
z NBA o tolik dál?
Ta liga je v globálním hledisku tak atraktivní 
a mimořádná, proto jsou 
v těch týmech takovéhle nároky. I na všechny pozice asistentů, terapeutů a tak dále. Servis v lepších evropských týmech není na špatné úrovni, ale na NBA se podle mě ještě nedotáhli. Jednou jsem tam byl třeba na individuálním tréninku, sám hráč v hale, a kolem mě bylo pět lidí – dva trenéři a tři v uvozovkách „podavači", kteří mi pomáhali v různých drilech, dělali mi obranu a podobně. To člověku strašně pomáhá, aby se zlepšil. Neskutečný komfort.

Komfort je mimořádný, ale mimořádné jsou 
i nároky…
Určitě, nic tam člověku neodpustí. Tým vám dá všechno, na co si jen vzpomenete, stará se, aby vám nic nechybělo. Ale to všechno je jen kvůli tomu, abyste podal výkon, který se od vás čeká.

Vy jste se ještě před přípravným kempem seznámil s většinou svých spoluhráčů ve Washingtonu. Jak na vás zapůsobil John Wall, největší hvězda Wizards?
Byl fakt milej. Překvapil mě, jaký je to lídr. Během těch let, co už je v NBA, se postupně propracoval do role vůdce, a to nejen na hřišti, ale i v šatně. Vyzařuje to z něho. Cítil jsem z něho, že mi chce ze začátku pomáhat, protože ví, že pro Evropana to není lehké.

Ta změna asi bude značná. Jdete z Barcelony do Washingtonu – mají podle vás ta města něco společného?
Jsou to velkoměsta, ale jinak asi nic. Mentalita lidí je úplně odlišná. Jinak mě překvapilo, když jsem tam byl, jak Washington vypadá, je tam spousta muzeí a tak. Říká se, že v NBA je to jedno z nejlepších měst na žití. Už jsem si i zjišťoval, jak je to tam s jídlem a restauracemi. (smích) Je tam spousta mezinárodních kuchyní, spousta vlivů z celého světa. Přece jen je to hlavní město.

Budete ve Washingtonu chodit i na další sporty, třeba na hokejové Capitals v NHL?
Rád bych se podíval, ostatně máme stejného majitele, tak snad tam budou nějaké lístky. (úsměv) Ale nejsem nějak moc velký fanoušek NHL, spíš mě zajímají sporty jako baseball nebo americký fotbal. Na to se těším.

V Barceloně jste patřil k tahounům, teď se ale může stát, že tolik prostoru nedostanete. Je těžké se na to připravit?
Člověk musí být trpělivý a připravený i na situaci, kdy se mu nebude tolik dařit. Mně trošku nahrává, že jsem v takové situaci už dvakrát byl, v Seville i v Barceloně. Taky jsem vlastně začínal od nuly. Mám s tím zkušenosti, určitě to ale nebude lehké. Třeba v Evropě jsem svou atletičností vynikal, tady jsem spíš průměr.

Těší se na bitvy s Knicks

S tím souvisí, že Wall je stejně jako vy rozehrávač. Budete si konkurovat?
Já mám rád výzvy. (úsměv) Ale spíš je to tak, že bych neměl hrát jen striktně na pozici rozehrávače. Můžu týmu pomoct
i v jiných věcech a na tu pozici se těším. Stejně jako na to, že od Johna můžu spoustu věcí okoukat a díky tomu se zlepšovat. Podle mě je důležité být hlavně všestranný, abyste nezapadl do průměru.

Těšíte se už na zápasy proti slavným soupeřům?
Nejvíc se těším na zápasy s New York Knicks, kde hraje můj kamarád ze Sevilly Kristaps Porzingis. Pak taky na Lakers, kterým jsem dřív fandil, a samozřejmě na Cleveland a LeBrona Jamese. Hned jsem se koukal, kdy 
s nimi hrajeme. (úsměv) Na druhou stranu se člověk nesmí nechat znervóznit těmi slavnými jmény, musí se soustředit na vlastní výkon. Musíte si rychle zvyknout, že jste součástí toho všeho.

Nebojíte se častého cestování křížem krážem Amerikou?
Ani ne, jsem na cestování docela zvyklý. Navíc klub má soukromé letadlo a co jsem slyšel, tak hráči přijedou auty až na plochu k letadlu, nějaké kontroly a hodinové čekání na letišti tam vůbec neřeší. (smích) 
I to patří k tomu, jak se tam snaží hráčům všechno co nejvíc ulehčit, aby se soustředili jen na hru.

Už jsme se zmínili o kempu nováčků. Jak to vlastně probíhalo?
Probíhalo to tak, že jsme byli tři dny zavření v hotelu. Program byl od sedmi ráno do devíti večer s hodinovou pauzou na oběd. Takže to bylo dost šílený. (úsměv) Hlavní bylo, abychom ty tři dny byli pospolu a dozvěděli se co nejvíc věcí. Probíhaly různé přednášky a diskuse – třeba i o domácím násilí. NBA se totiž snaží, aby hráči budili dobrý dojem, a snaží se zabránit takovýmhle věcem.

O čem dalším vás tam školili?
Třeba jak komunikovat s médii. Dneska je doba taková, že něco plácnete 
a hned je to na internetu. Na to si musíme dávat bacha. Hodně se řešily také finanční záležitosti. Třeba já mám profesionální kontrakt už sedm let, takže jsem celkem zvyklý, ale jiné to je pro kluky, co přijdou z vejšky, kde nemají skoro nic, 
a najednou z nich jsou boháči. Spousta hráčů po ukončení kariéry krachuje, protože to neustojí. Na to je tam chtějí připravit. Dobrá věc je, že NBA dává hráčům jistou část peněz stranou 
a myslím, že až někdy do padesáti na ně nesmí sáhnout. Pro mě byly důležitější otázky, jak to chodí 
v Americe s daněmi, s vízy, s pracovním povolením…

Dočkáme se někdy chvíle, kdy bude v NBA víc českých zástupců najednou?
Doufám, že jo, a doufám, že to bude v blízké budoucnosti. Myslím, že Honza Veselý se do NBA vrátí, má 
k tomu výborné podmínky. Snad mu tým, do kterého se dostane, bude vyhovovat víc než ty předchozí. Pro celý náš basket by to bylo skvělé, dostali bychom ho ještě víc do povědomí lidí tady 
v Česku. A jsou tu i další naděje, třeba Ondra Balvín, který se dostal do Letní ligy. Je před ním ale ještě spousta práce.

Češi, kteří si zahráli v NBA:

Jiří ZÍDEK
Kdy: 1995–1998
Kluby: Charlotte, Denver, Seattle
Statistiky: 135 zápasů, 453 bodů (průměr 3,4 bodu na zápas)

Jiří WELSCH
Kdy: 2002–2006
Kluby: Golden State, Boston, Cleveland, Milwaukee
Statistiky: 247 zápasů, 1519 bodů (průměr 6,1 bodu na zápas)

Jan VESELÝ
Kdy: 2011–2014
Kluby: Washington, Denver
Statistiky: 162 zápasů, 567 bodů (průměr 3,5 bodu na zápas)

Tomáš SATORANSKÝ
Kdy: 2016–?
Klub: Washington
Předchozí kluby: USK Praha (2007– 2009), Sevilla (2009–2014), Barcelona (2014–2016)