Mělo jít o formalitu. Po posledním přípravném utkání, ve kterém si Česko smlslo na Mexiku 82:53, předstoupil trenér národního týmu Ronen Ginzburg před novináře a oznámil, že vedle mladíků Tomáše Kyzlinka a Martina Peterky vyřadil také nejlepšího střelce loňského ročníku nejvyšší polské soutěže i zápasu Davida Jelínka.

Nejlepší hráči

„Na jeho post máme více možností. Nemohli jsme mu slíbit tolik minut, na kolik je zvyklý. Potřebuje hrát, jen pak může ukázat, co umí. Rozhodli jsme se, že nepojede," ozřejmuje Ginzburg.

Mezi fanoušky i odborníky se ihned strhla diskuse, zda šlo o správný krok. „Nominace je přinejmenším zajímavá," přiznává první český basketbalista v NBA Jiří Zídek: „David měl velmi dobrou sezonu. Nicméně se kouč rozhodl jinak a já jeho volbu akceptuji." „Trenér bere s sebou nejlepší hráče. Navíc nikdo z nás nevidí, jak pracuje pro tým, co přináší kabině," uvádí vicemistr Evropy z roku 1967 Vladimír Pištělák.

Los bělehradské skupiny přidělil národnímu týmu Lotyšsko a Japonsko. „Opticky jde o slabší soupeře. Můžeme ji vyhrát," myslí si lodivod české šestnáctky, bývalý reprezentant Petr Treml. „Rozdíl mezi námi a Lotyši je minimální. Na mistrovství Evropy nás dělilo jedno místo. Co se týče Japonska, očekávám houževnaté soupeře," doplňuje jej Jiří Zídek.

Víra v postup

Pokud hovoří experti o ose celku, shodnou se na dvou jménech, Janu Veselém, jenž na klubové scéně hájí barvy Fenerbahce Istanbul, a Tomáši Satoranském z Barcelony. „Jde o hráče nejvyšší evropské úrovně, kteří se snad přibližují světové," chválí Vladimír Pištělák.

Petr Treml kousek za jmenované staví naturalizovaného Američana Blake Schilba. „Uspět můžeme jen tehdy, pokud se k nim přidají další," připomíná. Také o nedostatcích není pochyb. „Vidím je v sehranosti," míní Jiří Zídek. Pokud čeští basketbalisté uspějí, zřejmě se v semifinále postaví Portoriku a ve finále domácím. „Nejsem velký optimista," přiznává Vladimír Pištělák. Jiří Zídek věří: „Kluci mají zdravé sebevědomí. Víru v postup z nich cítím." Petr Treml za všechny dodává: „Nemáme družstvo, které je schopné Srby porážet. Jednou z deseti utkání ale ano."

Den D se blíží.

O Rio s Veselým a Satoranským.Zdroj: Deník