Letošní ročník basketbalové NBA je zřejmě zachráněn. Hráči a majitelé klubů se předběžně dohodli na ukončení výluky. Zkrácená sezona by měla podle komisionáře zámořské ligy Davida Sterna začít i s českým nováčkem Janem Veselým v dresu Washingtonu o Vánocích.

Dohodu ještě musí obě strany schválit. Pro její přijetí se musí vyslovit 15 z 29 majitelů klubů a většina z 430 basketba­listů. Tento proces trochu komplikuje rozpuštění hráčské unie, k němuž basketbalisté sáhli po krachu předchozího jednání 14. listopadu, aby se mohli s ligou soudit po vzoru hráčů amerického fotbalu, kteří při výluce v NFL u soudů uspěli. Nová kolektivní smlouva tak může být definitivě schválena až po obnovení unie a stažení žalob.

„Jsme optimisty, že to všechno klapne a sezona NBA začne 25. prosince. Chceme hrát,“ citovala Sterna agentura AP. Ve zkrácené sezoně by se mělo odehrát 66 zápasů místo tradičních 82.

Předběžnou dohodu oznámil Stern po pátečním jednání v New Yorku, které trvalo 15 hodin. Oba tábory se oficiálně vrátily k rozhovorům téměř po dvou týdnech poté, co minulé kolo jednání stejně jako předchozí pokusy o dohodu zkrachovaly.

Výluka začala před 149 dny, kdy vypršela dosavadní kolektivní smlouva. Při jednání o nové se basketbalisté a majitelé klubů přeli hlavně o rozdělení příjmů. Vlastníci klubů požadovali výraznou úpravu, protože jen v uplynulé sezoně přišli o 300 milionů dolarů. Podle staré smlouvy hráčům náleželo 57 procent z příjmů, které dělají čtyři miliardy dolarů.

Hráči se po rozpuštění unie chtěli s ligou soudit, ale řešení sporu soudní cestou mohlo trvat měsíce, proto se snažili s majiteli klubů dohodnout. „Najít řešení a zachránit sport bylo v zájmu obou stran,“ uvedl výkonný ředitel hráčské unie Billy Hunter. „Dohoda se nerodila lehce. Obě strany musely udělat velké ústupky, abychom tady dnes mohli být,“ řekl zástupce komisionáře Adam Silver.

Na svou premiéru ve slavné soutěži se tedy ještě letos může těšit český talent Jan Veselý, kterého v létě draftoval Washington jako šestého v pořadí. Třetí Čech v NBA po Jiřím Zídkovi a Jiřím Welschovi dlouho vyčkával a připravoval se v USA, v minulých dnech se však vrátil domů a začal hledat angažmá v Evropě po dobu výluky.