„Je to úspěch, ale takový s třemi tečkami," líčil, když přišel mezi novináře a bosou mokrou nohu opřel o bariéru. „Pocity mám hrozně smíšené. Když se časem podívám na záznam, asi budu rád, ale dneska říkám, že jsem měl na medaili. Škoda!"

Tušíte, kde jste osudných 13 setin nechal?
Určitě na první protivodné brance. Přišel proud a já musel ještě o jeden záběr nahoru, což mi dole chybělo. Byl jsem úplně na levé tyči a musel jsem něco vymyslet, jinak bych měl šťouch.

Nepomohl by vám? Později byste ho třeba mohl časově stáhnout.
Kdepak, dvě vteřiny by v tomhle závodě znamenaly hodně. Myslím, že jsem to vyřešil dobře. Šel jsem do toho se vším, s vyšší intenzitou i pozorností. Rozhodně to nebylo tak, že bych to jistil.

Co vám v cíli běželo hlavou?
Hned jsem si říkal: Ona u mě snad spadne čtyřka! Úplně to vycházelo. Počítal jsem, že jen Tasiadis mě může sundat na páté místo a říkal jsem si, že bych snad byl radši, kdyby to tak bylo. Zkazil to. Čtvrté místo, konec.

Kolik je vlastně 13 setin v přepočtu na vzdálenost?
To je skoro nic. A časově? Zkuste si zmáčknout stopky ve stylu start – stop, já to zvládnu přesně za 15 setin. Bylo to o štěstí, které jsem neměl.

Užil jste si finále i bez medaile?
Hrozně moc, jako všechno tady. Od začátku mě to tu bavilo a chtělo to medaili, abych to ještě okořenil. Ale v pohodě, zase půjdu do práce a nic se nezmění. Když mě to bude naplňovat, dál budu jezdit na vodě.

Možná kacířská otázka: dáte si k večeři brambory?
Ty nemám rád, radši rýži. No ano, vím, že je to japonské jídlo a že mě dneska zařízl bronzový Japonec Haneda. Vávra Hradilek má pravdu, když říká, že i náš sport se globalizuje.

Znamená pro vás čtvrté místo z olympiády motivaci vydržet do příštích her v Tokiu 2020?
Na tuhle otázku je zatím brzy. Záleží na spoustě věcí, hlavně na zdraví. Tím ale neříkám, že končím, vůbec ne. Naučil jsem se dobře závodit a baví mě to víc a víc. Poslední roky jsem klidný a na závodech je to vidět. Nakonec to třeba vyhodnotím tak, že mám na čem stavět, a posunu se ještě dál.

Jste rád, že už se o vás nebude říkat, že jste jen závodník pro Troju?
Nikam jinam mě moc nepustili, takže mi nic jiného nezbývalo. V Troji jsem zajel slušné výsledky, nevadí mi to. Ale snad mě ještě někam vypustí.

Mrzí vás, že jste těsně přišel o půlmilionovou prémii za olympijský bronz?
Proto říkám, že zase půjdu do práce, dělám do realit. Po dnešku můžu přemýšlet o nějakém zajímavém marketingovém hesle, třeba S námi budete skoro na vrcholu. (směje se)

Očima trenéra„Ztráta 13 setin je zklamání, ale chválím Víťu za skvělý výkon," řekl trenér Jiří Rohan. „Byl jsem docela překvapený, že ani při kvalifikaci nepůsobil nervózně. Buď to v sobě dobře držel, nebo skutečně nebyl. V kvalifikaci se mu nedařilo, ale když jsem viděl finálovou trať, věřil jsem, že to pro něj bude lepší. Předvedl, na co měl, a není se za co stydět."