S dnešním triumfem má tak Dostál ze světových šampionátů již sedm medailí. Vítězství vybojoval strhujícím závěrem, při kterém odsunul na druhé místo Němce Toma Liebschera.

"To je pro mě obrovská satisfakce. Musím říct, že tahle moje poslední pětistovka, to byl takový zlatý hřeb těch dvou let," řekl Dostál novinářům.

Josef Dostál na loňském MS v Račicích.
Cíl kanoistů na mistrovství světa? Navázat na zlaté Račice

Martin Fuksa naopak minulý úspěch zopakovat nedokázal, když dojel jako třetí. Na pětistovce prohrál poprvé v sezoně. Na vítězného Brazilce Dos Santose ztratil devět desetin sekundy a na stříbro Němce Brendela mu chybělo sedm desetin.

Přílišný tlak

Fuksa to přičítá přílišnému tlaku, který pramenil z jeho dosavadní neporazitelnosti. "Byl jsem hodně nervózní. Ale byla to taková jiná nervozita. Je to docela těžké, musím upřímně říct," řekl novinářům. V jízdě udělal několik technických chyb, ale i z bronzu měl radost. "Pro mě to rozhodně neúspěch není, bronzová medaile je super," poznamenal.

Nic však ještě není ztraceno. O nejcennější kov se může pokusit ještě na dvojnásobné distanci, kam se kvalifikoval z rozjížděk přímo do finále. Dostála čeká nejprve semifinálová jízda. Závodit bude i na čtyřkajaku.

Deblkanoisté Filip Dvořák a Tomáš Janda obsadili sedmé místo na kilometru. Kajakářka Anna Kožíšková dojel na stejné trati devátá.

Martin Fuksa na ME v Bělehradě.
Martin Fuksa: Nechci být namyšlený jako před Evropou