V Evropě není významnější klubové soutěže. O to překvapivější je, že stříbrný pohár pro vítěze PMEZ drží od soboty zástupkyně Eagles. Ty s přispěním dvou zámořských posil zničily konkurenci.

Spanilou jízdu pražského celku nedokázaly zastavit spolufavoritky z italské Caserty, ani poloprofesionální tým z nizozemského Haarlemu.

„V takový úspěch jsem ani nikdy nedoufala. V životě jsem nepřemýšlela o tom, že by se mi tohle někdy mohlo podařit," líčila s odstupem několika hodin Lucie Maršíková, která patří k základní ose opor Eagles. „Je to největší klubový úspěch, jakého se dá dosáhnout. Tohle zlato je prostě nejlepší," doplňuje další z klíčových hráček Sabina Borecká.

Ostřílený mazák mezi trenéry Gabriel Waage poskládal kompaktní celek, který přes pozvolnější rozjezd v závěru turnaje exceloval. Kromě tradičních opor se o to postaraly zejména hostující Američanky.

Kate Robinson, která byla zvolena nejužitečnější hráčkou turnaje, demonstrovala svoji sílu především na nadhazovačském prkně. Její krajanka Lauren Lupinetti budila respekt svým pálkařským umem a až bohorovnou jistotou ve vnitřním poli.

„Obě byly základem úspěchu. Hlavně Kate na nadhozu," nezakrývá Borecká. Maršíková souhlasí a přidává: „Pole bylo bezchybné, předvedly jsme některé nadstandardní zákroky."

Ani tak se pražským hráčkám před finále mnoho nadějí nedávalo. V úvodní fázi turnaje utrpěly ze tří zápasů proti týmům z Holandska a Itálie stejný počet proher. Pak ale šly výkony rapidně nahoru a v play off se křivka zastavila až na vrcholu. Obhájkyně titulu z Haarlemu, v jejichž středu jsou stoprocentní profesionálky z holandské reprezentace, padly v boji o zlato 1:4.

„Věřila jsem, že se po předchozí porážce ve druhém utkání proti Sparks pálkařsky prosadíme," vyprávěla Maršíková, která na prkně „kryla záda" excelentní Kate Robinson. „Hodně nám pomohlo vysoké vítězství 9:4 nad Casertou v semifinále, ale také jsme věděli, že to proti Haarlemu bude extrémně náročné. Každý okamžik byl důležitý." doplnila Borecká.

Důkladná příprava a načasování formy nakonec přinesly báječný triumf. V úžasné atmosféře útulného Eagles Parku vypukly mohutné oslavy. Už v klidu si je vychutnával i jejich strůjce, jindy temperamentní kouč Gabriel Waage. V čem vlastně tkví jeho kouzlo? „Naslouchá hráčkám a přitom je umí vyhecovat k maximálnímu úsilí," chválí svého trenéra Borecká.