Lochte NBC řekl, že ozbrojení lupiči se vydávali za policisty, čtveřici plavců v taxíku zastavili a sebrali jim peníze či mobilní telefon. "Vytáhli zbraně a řekli nám, abychom si lehli na zem. Já jsem odmítl s tím, že jsme neudělali nic špatného. Ten chlap vytáhl zbraň, natáhl kohoutek, přiložil mi ji na čelo a řekl: 'Na zem'. Dal jsem ruce nahoru a poslechl," uvedl Lochte.

Brazilská policie se podle agentury Reuters pokoušela na základě rozhodnutí soudu zabavit pasy obou plavců. Agentura AP uvádí, že policii se nedaří zajistit dost důkazů, že se loupež vůbec odehrála. Nenašla například řidiče přepadeného taxíku či svědky.

Plavci vyšetřovatelům nedokázali sdělit některé klíčové informace, uvedl zdroj agentury AP blízký vyšetřování. Lochteho právník Jeff Ostrow řekl, že se loupež bezpochyby stala.

Dvaatřicetiletý Lochte, který v Riu získal zlato se štafetou na 4x200 metrů volný způsob, se podle brazilských médií ještě před rozhodnutím soudu vrátil do USA. Mluvčí Amerického olympijského výboru Patrick Sandusky uvedl, že plavci po konci svých soutěží opustili olympijskou vesnici, jejich aktuální místo pobytu nechtěl z bezpečnostních důvodů zveřejnit. Výbor ale podle něj s policií spolupracuje.

Kromě zmíněné dvojice byli oběťmi loupeže ještě Gunnar Bentz a Jack Congera.