"Je to něco neuvěřitelného. Mám tím sedmým místem splněno a ještě s nějakým bonusem navíc oproti cíli, který jsem si dával," řekl König v rozhovoru s ČTK.

Už z jeho hlasu bylo snadné vyčíst velkou únavu. "Cítím se teď opravdu hodně unavený, nejen fyzicky, ale především psychicky," potvrdil člen německé druhodivizní stáje NetApp-Endura. "Mám určitě radost, ale ta její velká vlna, kdy si to vychutnám, se asi teprve dostaví."

Svým dílem k tomu po třítýdenním závodu přispěl i dojezd na proslulou pařížskou třídu Champs-Élysées. "Bylo to něco jiného, než jsem čekal," připustil König po etapě, v níž už se podle zvyklostí příliš nezávodí.

Závazek do budoucna

"Bolí to ale až do konce, protože tam jsou kostky a hodně špatná cesta, že je to až nebezpečné. Spadlo to přede mnou a také za mnou, člověk se musel mít pořád na pozoru," popsal König nástrahy Elysejských polí.

Pro připomenutí: sedmým místem dosáhl po loňské páté příčce Romana Kreuzigera druhého nejlepšího českého výsledku v historii.

"Na premiéru na Tour je to skvělý výsledek, myslím, že toho ještě nikdo nedosáhl. Ale beru to také jako závazek do budoucna," uvedl König, na jehož hlavu se valí pochvaly.

"Tour je trochu jiný svět, jedna z nejsledovanějších sportovních událostí na světě, takže ty ohlasy jsou určitě slyšet. Také ve stáji už jsme si pogratulovali a objali se, že jsme to zvládli," řekl König.

Jeho tým startoval ve 101. ročníku "Staré dámy" pouze díky divoké kartě. "Z amatérské úrovně jsme se dostali až na Tour de France. To je něco unikátního. A chceme v této cestě pokračovat i nadále," konstatoval manažer stáje Ralph Denk.

Tour stála Königa hodně sil, kromě životního sportovního úspěchu si ale odnáší i zajímavé zážitky.

"Hlavně ten úplný start v Leedsu, to bylo něco velkého, něco spektakulárního. Byla u toho britská královská rodina, také akrobatická letka stíhaček z RAF… Pro mě to byla nová zkušenost a jsem strašně rád, že jsem u toho startu v Británii mohl být, protože i jezdci, kteří Tour znají, říkali, že to bylo něco jedinečného," uvedl König.

Co bude dál? Zatím neví

"Hodně silné pocity vyvolával i dneska ten první okruh na Champs-Élysées, milion lidí, něco neuvěřitelného," doplnil König.

Prožil však i celou řadu těžkých chvil, z nichž jen těžko vybíral tu nejobtížnější. "Těch krizových momentů je v třítýdenním závodě opravdu hodně. Speciálně první týden při prvním pádu, kdy jsem hodně ztratil, to nebylo jednoduché. Také pak na kostkách," připomněl divokou pátou etapu s mnoha pády. "Krizových momentů je vážně hodně, to bych mohl povídat hodinu," pousmál se šestadvacetiletý rodák z Moravské Třebové.

Velký výsledek skvěle načasoval i s ohledem na jednání o jeho budoucnosti, po sezoně mu končí smlouva. "Něco bylo už během Tour, ale teď to začne naplno a přesune se to do té serióznější roviny. Od 1. srpna se otevře přestupové okno a do dvou až tří týdnů by se mělo rozhodnout o dalších dvou letech mé kariéry," naznačil König, jak dlouhá by jeho smlouva měla být.

O jeho služby bude nejspíš velký zájem, ale König nevylučuje ani setrvání v NetAppu. "Manažer má opravdu velkou snahu mě udržet a byl jsem hodně překvapený, co všechno je ochoten obětovat. Neříkám zatím ani tak, ani tak, teprve uvidíme," uvedl König.