Mužům los v Championships divizi přiřkl za soupeře Rusko, Chorvatsko a Rumunsko. České stolní tenistky čekají rovněž mezi elitou zápasy s Běloruskem, Švédskem a Ukrajinou.

Do čtvrtfinále postoupí dva nejlepší celky z každé ze čtyř skupin elitní Championships divize. Zlaté medaile z loňského ME ve Schwechatu budou obhajovat muži i ženy Německa.

Stolní tenistky si z loňského ME ve Schwechatu přivezly bronzové medaile, i proto byl trenér Pavel Krpec z losu malinko zklamaný. "Nadšený ze složení naší skupiny zrovna nejsem. Na to, že jsme byli v prvním koši, to mohlo být lepší. Ale nedá se nic dělat. Vypadá to na hodně vyrovnanou skupinu, která nemá vyloženého favorita," řekl kouč na webu svazu. "Budeme zkrátka muset zase hodně potrénovat na obranu a důkladně se na každého soupeře připravit," řekl Krpec.

V Lisabonu nepůjde pouze o medaile. Letošní šampionát je zároveň kvalifikací na premiérové Evropské hry, které se příští rok uskuteční v ázerbájdžánské metropoli Baku. Start v této nové mezinárodní soutěži si zajistí čtrnáct nejlepších týmů mužů a žen z Championships divize mistrovství Evropy družstev v Lisabonu.

Na lavičce mužského týmu si na ME prožije premiéru nový reprezentační trenér Jindřich Panský, jenž nominoval pětici Dmitrij Prokopcov, Pavel Širuček, Tomáš Konečný, Lubomír Jančařík a David Reitšpies. Ženské kvarteto se představí ve složení Iveta Vacenovská, Renata Štrbíková, Hana Matelová a Kateřina Pěnkavová.

Los ME družstev ve stolním tenisu:

Muži - Championships divize:
Skupina A: Německo, Portugalsko, Rakousko, Maďarsko.
Skupina B: Řecko, Francie, Španělsko, Slovensko.
Skupina C: Bělorusko, Švédsko, Itálie, Polsko.
Skupina D: Rusko, Chorvatsko, Rumunsko, ČR.
Ženy - Championships divize:
Skupina A: Německo, Rakousko, Francie, Turecko.
Skupina B: Rumunsko, Polsko, Španělsko, Portugalsko.
Skupina C: Rusko, Maďarsko, Lucembursko, Nizozemsko.
Skupina D: Bělorusko, Švédsko, Ukrajina, ČR.