Belgický mistr světa Nijs zvítězil suverénním způsobem s téměř minutovým náskokem a navázal na nedělní výhru v Diegemu, kterou završil minulý rok.

Český šampion Štybar na něj ztratil 51 sekund a skončil v Baalu na druhém místě už pošesté během sedmi let.

Pokaždé přitom nestačil na Nijse, jen loni, když "pořadatel" kvůli nemoci nestartoval, ho přemohl Kevin Pauwels. Třetí dojel s odstupem 57 sekund další Belgičan Niels Albert, jemuž tato pozice v Baalu patřila už posedmé.

"Prohrát v Baalu se Svenem, to je jako vítězství. On má teď famózní formu a jede jinou kategorii než všichni ostatní. Navíc mu tenhle okruh neskutečně sedí a vyhovovalo mu i počasí. První polovina okruhu byla taková uklouzaná, na druhé bylo hutné bahno. Ale mně tahle trať taky sedí, mám závod v Baalu moc rád. Je tu pokaždé nádherná kulisa, ta atmosféra stojí za to," uvedl Štybar na svém webu.

Dvojnásobný mistr světa v cyklokrosu Štybar zakončil v Baalu svůj krátký návrat do terénu, který podle plánu obsahoval šest závodů. Vítězství si připsal v sobotu v menší konkurenci v Bredene, mezi úplnou elitou se blýskl třetím místem ve Světovém poháru v Heusden-Zolderu a dnešní druhou pozicí.

Osmadvacetiletý český cyklista, jenž je členem silniční stáje Omega Pharma-QuickStep, už dříve prakticky vyloučil svou účast na národním cyklokrosovém šampionátu v Lošticích i na mistrovství světa v Hoogerheide.

Cyklokrosový závod série Bpost Bank Trofee v Baalu (Belgie):

1. Nijs (Belg.) 1:03:39, 2. Štybar (ČR) -51, 3. Albert -57, 4. Peeters -1:10, 5. Meeusen (všichni Belg.) -1:39, 6. Van Amerongen (Niz.) -1:55.