Elitní sportovní lezec Adam Ondra přesně ví, jaký je to pocit. Třiadvacetiletý dobrodruh se rozhodl vyzvat na souboj proslulou stěnu Dawn Wall v Kalifornii, která je považována za zřejmě vůbec nejtěžší cestu svého druhu na světě. Zdolat ji volným způsobem se zatím podařilo jen Tommymu Caldwellovi a Kevinu Jorgesonovi loni v lednu. Nyní se k nim tedy přidal Ondra. A co víc stěnu přelezl za rekordních osm dnů, čím Američany překonal o plných jedenáct dnů.

„Je to jak na Vánoce. Dolezli jsme nahoře k prvnímu stromu, začalo sněžit a teprve tehdy bylo jasné, že se mi splnil sen. Perfektní načasování," vzkázal unavený, ale šťastný Ondra po úspěšném konci své drsné mise.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Ondrův předchůdce Caldwell: Adam podal skutečně impozantní výkon!

Nocoval přímo na stěně

Rozhodl se pro „single push", což znamená přelez bez přerušení pouze s nutným nocováním přímo na stěně. Volné lezení pak označuje způsob, kdy se jisticí pomůcky používají jen jako jištění ve smyslu ochrany před pádem na zem, ne pro postup vzhůru. „Nahoru se člověk dostává jen vlastní silou za pomoci chytů a nerovností, které samotná skála nabízí," vysvětlil brněnský rodák.

Jak Adam Ondra pokořil legendární stěnu Dawn Wall v Yosemitském národním parku.Zdroj: DENÍK

Jídlo a vodu si Ondra se spolulezcem Pavlem Blažkem museli na stěnu natahat předem, na žádné kulinářské hody ovšem pochopitelně nebyl prostor na vražedné skále se živili hlavně sušeným ovocem, energetickými tyčinkami či ovesnou kaší. Největším nepřítelem bylo vyčerpání z neustálé koncentrace na skále se chyby nepřipouštějí. Ondra to zvládl a ještě stačil přes sociální sítě komunikovat se světem „tam dole".

„Měla jsem určitě strach. Zrovna jsem říkala jedné paní, že technologie, co vám umožňují přenos, v podstatě i násobí strach, protože když tu zprávu nemáte ve správný čas, ten červík ve vás hlodá, co se děje a tak," popsala své pocity Ondrova matka Eva, která synovi držela palce na dálku.

Zdroj: Youtube

Gratulace od Zemana

Mladý Čech je ve svém oboru jednou z nejzářivějších světových hvězd stal se dvakrát mistrem světa v lezení na obtížnost, jednou v boulderingu, třikrát vyhrál Světový pohár. Má na kontě řadu úspěšně zvládnutých cest s tou nejtěžší klasifikací na přírodních skalách. „Děsím se, s čím přijde. Nejdůležitější je, aby byl zdravý, ale cíle budou čím dál náročnější a v odlehlejších končinách," říká jeho maminka.

„Je to totální borec. My s Tommym jsme řešili, jestli je vůbec možné vylézt Dawn Wall. Nechali jsme hodně prostoru na vylepšení stylu a Adam to neskutečně dal," napsal Jorgenson, svrchu zmíněný Ondrův předchůdce na masivu El Capitan.

Mimochodem když loni Američané poprvé vylezli tuhle stěnu smrti, gratuloval jim i prezident Barack Obama. A co Miloš Zeman? „Pan prezident neplánuje zasílat oficiální dopis, v každém případě ale panu Ondrovi blahopřeje k mimořádnému výkonu," sdělil včera na dotaz Deníku hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

TAKÉ ČTĚTE: Ondra se zapsal do historie lezení! V rekordním čase zdolal nejtěžší stěnu světa