"Původně jsme počítali s tím, že na první Světový pohár pojedou jen posádky, které se kvalifikovaly na olympiádu, protože další lodě čekají v Račicích nominační závody pro dokvalifikaci. Nakonec se to ale trochu změnilo," řekl místopředseda pro sport Českého veslařského svazu Václav Chalupa.

Na olympiádu do Ria de Janeiro se zatím kvalifikovali Topinková-Knapková, Ondřej Synek a čtyřka "bez" lehkých vah. Úřadující světový šampion ve skifu však plánuje zahájit mezinárodní sezonu až na začátku května na mistrovství Evropy.

Do Itálie nakonec na základě výkonů v minulých týdnech odcestují i Žabová s Kociánovou. "Prokazovaly výjimečnou výkonnost a u nás stejně nemají konkurenci, tak jsem je poslali závodit ven. I v jejich případě uvažujeme, že se o dodatečnou kvalifikaci na olympiádu pokusí," vysvětlil Chalupa. Start v Lucernu, kde se bude o poslední místa do Ria bojovat, ale budou mít šanci reprezentanti vybojovat i na ME.

Čtyřka bez kormidelníka lehkých vah si na loňském MS vyjela olympiádu ve složení Miroslav Vraštil, Ondřej Vetešník, Jiří Kopáč a Jan Vetešník. Na začátku této sezony Jana Vetešníka nahradil Michael Humpolec. "Je to rozhodnutí trenéra Rudy Kopřivy, který dostal plnou důvěru, aby sestavil nejrychlejší. A teď to vypadá, že je to tahle sestava. Vyzkoušíme ji a uvidíme," dodal Chalupa.

Nominace:

Muži: Miroslav Vraštil, Ondřej Vetešník, Jiří Kopáč, Michael Humpolec (čtyřka bez kormidelníka lehkých vah).

Ženy: Miroslava Topinková-Knapková (skif); Anna Žabová, Tereza Kociánová (dvojskif lehkých vah).