Ve hře je „kokainový hříšník“ Jan Šefl, kterému 22. května vypršel roční dopingový trest, a o tomto víkendu se pokusí o comeback na závodech ve Vídni.

Jan Šefl
Plavec Šefl dostal za dopingový prohřešek trest na 12 měsíců

Šanci má jen jedinou, buď pokoří limit na 50 či 100 metrů motýlek, nebo se šampionátu nezúčastní.

Český reprezentant se „proslavil“ v listopadu 2017, kdy měl při Plzeňských sprintech pozitivní dopingový test na kokain. Tehdy 27letý závodník tvrdil, že mu drogu přimíchal do pití jeden z jeho přátel na oslavě, které se účastnil v předvečer závodů.

To stačilo disciplinární komisi Českého svazu plaveckých sportů, jež sice uznala, že Šefl porušil antidopingová pravidla, ale neudělila mu žádný trest.

To se ovšem nelíbilo členům Antidopingového výboru, kteří se obrátili na rozhodčí komisi Českého olympijského výboru jako na nejvyšší odvolací orgán ve věcech dopingu v republice.

Ta sice uznala, že Šefl neužil kokain ke zvýšení svého výkonu, ale vzhledem k nedbalému jednání nevyvázl bez trestu.

„Jsem si vědom, že jsem za sebe plně zodpovědný a rozhodnutí přijímám. Trest však vnímám jako přísný a necitlivý,“ litoval tehdy Šefl.

Poté ho plavci vyřadili z národního týmu, a dá se říci, že zmizel z očí. „O Honzovi jsem rok neslyšel,“ popisuje kouč reprezentace Vlastimír Perna.

„U nás taky netrénoval. Pokud vím, tak žije v Praze. Možná si chodil zaplavat sám,“ líčí šéftrenér Šeflova mateřského klubu PK Slavia VŠ Plzeň Lukáš Luhový.

V jaké formě nastoupí český motýlkář do vídeňského bazénu, je tedy ve hvězdách.

Na žádost Deníku o rozhovor, reagoval následovně: „Nezlobte se, v tuto chvíli se nebudu k ničemu vyjadřovat. Až po závodech.“

Oba trenéři mu přesto věří. „Určitě bude zdravě nadržený. Může se stát cokoli,“ míní Perna. „Byl to vždy velký bojovník,“ dodává Luhový.

Plavec Šefl (na snímku) měl pozitivní dopingový test na kokain
Plavec Šefl nebude za kokain v těle trestán. Prokázal nevinu