„Teď si konečně pořádně odpočinu. Pak se začnu připravovat na turnaj v Číně,“ poodkryl odchovanec USK Praha plány na léto.

Tomáši, dá se říct, že jste díky úspěšné třetí sezoně v NBA „konečně prorazil“?
Ano, dokázal jsem si, že do ligy patřím. Dostal jsem velkou minutáž, důležitou roli. Jen škoda, že se nám nevedlo výsledkově.

Jak vnímáte ten kontrast? Osobně jste zažil průlom, Wizards v soutěži naopak propadli…
Je to zvláštní pocit. Člověk by měl mít radost, že se mu dařilo, ale já upřednostňuju týmové úspěchy.

Tomáš Satoranský.
Čína bude v září hostit MS basketbalistů. Poprvé dorazí 32 týmů, i ten český

Proč se týmu nevedlo?
Vyměnili jsme velké množství hráčů a to není nikdy dobře. Špatně jsme bránili, nepodařilo se vyhrát více zápasů po sobě…

K tomu se na startu zranil hvězdný rozehrávač John Wall. Šlo o největší ránu, že?
Pro nás i pro něj. Nesl to těžce, je to kluk, který chce hrát za každou cenu. Pořád s námi nicméně žil, chodil na všechna domácí utkání, snažil se nám radit. Skvělé gesto.

Vypršela vám smlouva. Bavil jste se s trenérem Scottem Brooksem o vašem dalším možném působení ve Washingtonu?
To ne. Okolo všech panuje nejistota, nedávno dokonce vedení po šestnácti letech propustilo prezidenta Ernieho Grunfelda. Mně trenér pouze poděkoval za přístup. Je těžké se bavit o budoucnosti, když nevíte, co přinese.

Ovšem ví se, že Češi se po letech probojovali na mistrovství světa. V září tak v Číně vyzvete Američany…
Nepřál jsem si je. (usmívá se) Snižují naši šanci na postup. Na druhou stranu: proti tak hvězdnému výběru si nezahrajete každý den. Rozhodně si to nepojedeme jen užít. Nejsme turisté. Věřím, že ze skupiny půjdeme dál, šance je relativně vysoká.

Tomáš Satoranský v dresu české reprezentace.
Dříč v hlavní roli. Satoranský probouzí topící se Washington

Souhlasíte, že proti Spojeným státům jste outsidery, proti Japoncům favority a s Turky si to rozdáte o postup?
Proti Američanům jsou outsidery všichni. Japonci jsou pro nás velkou neznámou. Jsou zkušení, opírají se o Ruie Hačimuru, který hraje za univerzitu Gonzaga a má potenciál být vysoko v draftu, navíc získali i Američany. Stejně tak budou těžcí Turci. O postup se porveme s oběma.

Jakou má vůbec MS ve Spojených státech prestiž?
Los nikdo moc nesledoval, dá se říct, že olympiáda je pro ně prestižnější. Dokazují to i ty nejlepší možné výběry, které na ni vždycky posílají. Uvidíme, jak to pojmou teď.

Po šampionátu vás čeká nová kariérní kapitola. Už alespoň tušíte, o čem bude?
Podle pravidel NBA můžu s kluby komunikovat až v červenci, kdy se otevře trh a bude po draftu. Teď je brzy cokoliv předvídat. Prioritou je zůstat v USA. Zmínil jsem, že ve Washingtonu panuje nejistota, já však nervózní nejsem. Po dvou letech už všichni vědí, co ode mě očekávat, nejsem tak v pozici, že bych se musel strachovat.

Takže letní dovolená a následná příprava budou o to klidnější, viďte?
Ano. Na Velikonoce jsme měli hukot, po příletu jsme navštěvovali část rodiny, která ještě neviděla naši dvouměsíční dceru. Do konce května chci mít volno, nějaký čas pobudu i ve Španělsku. Pak začnou individuální tréninky. Chci se soustředit na hru jeden na jednoho a na střelbu. Poté následuje dril na turnaj v Číně, na který se všichni moc těšíme. Je to pro český basket velká událost.

Tomáš Satoranský z Washingtonu.
Satoranský dostal svobodu a čaroval. V NBA prožívá průlomovou sezonu