Zatímco francouzskou veřejnost straší nebezpečí džihádistických teroristů, ředitel nejslavnějšího cyklistického klání na světě Christian Proudhomme si myslí, že mnohem větším nebezpečím pro cyklisty jsou dopravní nehody. „Když trať závodu a přilehlé silnice lemuje dvanáct milionů přihlížejících a všude jsou kolony aut, je těžké věnovat pozornost jen řízení," argumentuje ředitel závodu. Nadšení prý může snadno potlačit pozornost nad tím, co se děje kolem auta.

Cyklista Roman Kreuziger
Kreuziger letí na osmou Tour, jako kapitán týmu: Je čest být součástí té show

Přesto na jeho slova nedává policie, která se snaží omezit nejen dopravní nebezpečí, ale také nebezpečí vyplývající z již dvou roků trvajícího výjimečného stavu kvůli teroristickým útokům ve Francii. Závod, který v červenci probíhá na 3500 kilometrech silnic a silniček po celé zemi, je pro policie výzvou, aby eliminovala možná teroristická nebezpečí.

I proto jsou mezi tisícovkami uniformovaných policistů a četníků členové jednotky GIGN, která se specializuje na boj s teroristy a záchranu rukojmí. Letos budou elitní policisté a elitní střelci doprovázet cyklistické soutěžení již podruhé.

Zdroj: Youtube

Jednotka bude rozdělena do dvou částí. Jedna bude provázat cyklisty na silnicích, druhá je bude sledovat z vrtulníků. Cyklistické peloton si francouzští elitní policisté převezmou pod dvou počátečních etapách, protože Tour de France letos startuje v německém Düsseldorfu a projíždí Belgií a Lucemburskem.

Součástí bezpečnostních opatření budou i týmy se speciálně vycvičenými psy na vyhledávání výbušnin, kteří budou kontrolovat obce a města předtím, než do nich dorazí závodící cyklisté a také po průjezdu pelotonu.

Největší manévry nastanou pro uniformované policisty i pro členy protiteroristické skupiny v Paříži 23. července, kdy sem závodníci dorazí při závěreční již formální etapě závodu a dokončí ho na slavné třídě Champs Elysées. Všichni mají v dobré paměti nejen podlsní dva útoky v Paříži, ale i řidiče kamionu, který před rokem v Nice při státním svátku 14. července zabil těžkým nákladním autem 86 lidí na promenádě.

Petro Porošenko se v Paříži setkal s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.
Francie neuzná „ruský Krym“, řekl Macron Porošenkovi