Není to dobře. A zasvěcení to moc dobře vědí. Když v roce 2018 udělala Česká unie sportu průzkum, co je největší problém, 94 procent klubů upozornilo, že jim chybí finance na ohodnocení kvalifikovaných trenérů pro děti a mládež.

„Vnímáme to jako velkou komplikaci ovlivňující celý sport. Vždyť co budeme dělat, když budou scházet nadšenci, kteří v dětech vytvářejí klíčové pouto ke sportu. Bez nich jen stěží najdeme další talenty,“ okomentoval číslo Miroslav Jansta, předseda unie.

Libor Kalas (vpravo)
Rady i příběhy. Tatínkové a maminky, chcete mít doma hvězdu?

Klíčové slovo, které se vyskytlo v hodnocení průzkumu, však nezmínil. Zásadní termín je kvalifikace.

„Potřebujeme trenéry, kteří se školí a kteří budou iniciátory sportu, protože rodiče dnes mají spoustu práce. Chtějí vědět, že jejich dítě je v rukou odborníků,“ řekl před časem Milan Hnilička, nynější šéf Národní sportovní agentury.

Roztříštěná situace

Co to znamená ve výsledku? Zaměřme se na fotbal. Stát se podílí na odměnách pro trenéry na některých úrovních. Záleží na velikosti a zařazení klubu (jde o regionální akademie, sportovní střediska mládeže a sportovní centra mládeže). Proto je situace značně roztříštěná.

Nejmenší kluby: Buď za nulu nebo za pakatel. Příklad: Trenér přípravek u týmu okresního formátu ve východních Čechách dostává tři stovky měsíčně (aspoň na telefon) a na konci roku, pokud je dobrá situace, klubu zbude část peněz z dotací, například zimní bundu.

DVOJČATA Lukáš a Tomáš Krbečkové v dresu německého Bogenu.
Bývalý gólman Krbeček vychoval dva ligové fotbalisty

Malé kluby (divize, ČFL, sportovní střediska mládeže): Zde už je to lepší. U přípravky či žáků se začíná na 2 tisících, u dorostu je suma vyšší. Navíc přicházejí dotace od asociace závislé na kvalifikaci trenéra. Ty mohou dosáhnout až na 4 tisíce.

Střední kluby (liga, 2. liga, sportovní centra mládeže): U přípravek a žáků jsou stále amatéři, i když si mohou přijít na částky od dvou do deseti tisíc. Záleží, zda jde o asistenta, hlavního kouče, na jeho vzdělání. U dorostu bývají profesionálové (začíná se na 20 tisících hrubého), plně zaměstnaní jsou šéftrenér přípravek, žáků, dorostu i celé mládeže.

Regionální akademie (zřizované státem): Mají plně profesionální tým. Akademie žijí s rozpočtem kolem 8 milionů korun, platy se podle informací Deníku pohybují od 35 tisíc hrubého měsíčně do 45 tisíc.

Oslava vítězství Matouše Trmala (v zeleném). Jeho matka Martina jej s radostí objímá.
Chci být se synem. Jak maminka podporuje brankáře Trmala v Portugalsku

Velké kluby (Sparta, Slavia): Už od přípravek je hlavní kouč profesionál. Nejnižší platy začínají na 25 tisících hrubého. Nejvyšší se mohou vyšplhat až k šedesáti tisícům.