Pro sázkaře bude Velká rozhodně nejméně čitelná. Favorit není jen jeden. Okruh potenciálních vítězů je pořádně široký.

Třeba Jan Faltejsek. Bohyně Orphee des Blins si bude v neděli odpoledne v klidu baštit jablka, jí se už dostih týkat nebude. Její žokej sedne na Universe of Gracie. Kdyby dostih vyhráli, stál by Faltejsek na stupínku pro vítěze už počtvrté v řadě, což v historii dokázal jen německý žokej Peter Gehm v letech 2001 až 2004.

Co říká Faltejsek? Tak dlouho jako Josef Váňa prý závodit nehodlá. „Vím, že se to asi moc nezdá. Ale žiju jen s taškou a lítám po Evropě. Myslím si, že jednoho dne mě to sejme. Jenom to oddaluju," culil se před rokem v Pardubicích.

Sám si ale na rekordy moc nepotrpí. „To fakt ne. Že nám to s Orphee vyšlo třikrát v řadě, je třešinka. Velkou zásluhu na tom měli trenér s majitelem. A jestli jsem něco přidal i já, jsem rád. Ale rekordy jdou spíš jen tak mimo mě," říkal.

Zajímavé pohyby kurzů na vítěze:Zarif - 3:1, nyní 4:1
Modena - 25:1, nyní 12:1
Lorain - 100:1, nyní 28:1
Orix - 100:1, nyní 150:1
Pozn.: jde o srovnání kurzů ze středečního rána a a nedělního dopoledne.

Okruh konkurentů, kteří ho chtějí sesadit z trůnu, je docela masivní.

Obnovilo se třeba silné spojení Josef Váňa + Josef Bartoš, ze kterého jde hrůza.

První chystá koně, druhý na něj vyskočí. Tohle fungovalo třeba u Sixteen. „Zarif je přesně ten typ koně, které rád jezdím," děsí všechny svoje soupeře žokej.

Váňa starší připravoval i Rabbit Wella, paličáka, který občas dělal peklo na startu. Pod Váňou mladším ale zkrotl. Poslouchá a válí.

„Byl bych rád, kdyby vyhrál můj syn," jen se usmál dvaašedesátiletý Váňa starší, který na startu bude tentokrát chybět. Ale definitivní konec kariéry? Pozor, možná ne. „Flintu do žita ještě neházím," rozverně řekl v rozhovoru pro Deník. „Je možné, že se ještě někde objevím."

Nebo je libo vsadit výplatu na Al Jaze s Josefem Sovkou? Jen si vzpomeňte, jak před rokem prohnali Orphee des Blins. „Pokud se nestane nic nepředvídaného, do první pětky bychom měli být určitě," věří si Sovka.

A pak je tu i veterán Dušan Andrés. Letos pojede slavný dostih po jedenadvacáté a osedlá Modenu. Podcenit tyhle dva? Nesmysl…

„Vítězem může být prakticky kdokoli, jednoznačného favorita nemáme, což sice není pro sázkaře zrovna dobrá zpráva, ale o to víc bude letošní ročník Velké pardubické napínavější, dramatičtější a mnohým jistě připraví deset adrenalinových minut," těší se předseda představenstva Dostihového spolku a.s. Richard Benýšek.

Dotace Velké pardubické dál zůstává na pěti milionech. Z koho udělá slavný dostih boháče teď?