"Jsem spokojený, že jsme to dotáhli už dnes a vyhráli 3:0 na zápasy. Je důležité, že se nám daří držet mančaft pohromadě, a chtěli bychom jít dál. Tohle je teprve nějaký začátek," řekl v televizním rozhovoru plzeňský kouč Martin Šetlík, který má na kontě dva tituly jako kouč a dva jako hráč. "Zkusím to překlopit, aby těch trenérských bylo víc než hráčských," dodal s úsměvem.

Plzeň v minulém týdnu vyhrála oba domácí zápasy osmibrankovým rozdílem, jenže v Lovosicích vyšel úvod zápasu mnohem lépe jejímu soupeři. Domácí celek vedl po dvaceti minutách hry 9:4, pak ale Plzeňští začali jeho náskok pomalu snižovat. V poločase ztráceli už jen dvě branky, v 35. minutě pak Fořt ze sedmimetrového hodu vyrovnal na 13:13.

To ale lovosické hráče nabudilo, další čtyři góly vstřelili oni a Plzeň musela znovu dotahovat. Sedm minut před koncem Tonar srovnal na 19:19, hostům se rozchytal Motlík a v 58. minutě je Milan Škvařil dostal poprvé do vedení. Tentýž hráč pak byl i autorem rozhodující branky na 21:22.

Hrdinou brankář Motlík

Poslední útok měli domácí, jenže Sýkora z křídla Motlíka nepřekonal a Motl byl faulován. K sedmičce se v poslední sekundě postavil Chroustovský, ale Motlíka neprostřelil.

"Bylo hrozně málo času, aby se mi něco odehrávalo v hlavě. Nic jsem nevymýšlel, hodil jsem to rovnou kolem pasu. Ale hodil jsem to špatně. Jsem strašně zklamaný," řekl Chroustovský. "Myslím, že jsme byli 55 minut lepší, ale nevyšlo to a rozhodla poslední sedmička. Mrzí mě, že když přišlo tolik lidí, tak jsme nevyhráli, aby mohli přijít i zítra," dodal.

Naopak plzeňský brankář Motlík se mohl radovat a jako první převzal zbrusu novou vítěznou trofej pro šampiony v podobě ruky s míčem od sochaře Jakuba Flejšara, který je zároveň trenérem olympijské vítězky ve snowboardcrossu Evy Samkové.

"V první půlce jsem toho moc nechytil. Vždy jsem tam byl, ale oni to výborně trefovali. To jsem moc nepomohl. Ale věřil jsem, že v druhé půli má tenhle mančaft na to vyhrát, a potvrdilo se to. Máme tu výborné mladíky, kteří toho do budoucna můžou hodně dokázat," uvedl brankářský veterán.

Finále play off extraligy házenkářů - 3. zápas:

Lovosice - Plzeň 21:22 (12:10)
Nejvíce branek: Klimt a Malý po 4, Chroustovský 4/1, Motl 4/4 - M. Škvařil 8, Kavka 4/1, Tonar 4/2. Rozhodčí: Horáček, Novotný. Sedmimetrové hody: 6/5 - 3/3. Vyloučení: 4:5. Diváci: 1000 (vyprodáno). Konečný stav série: 0:3.

O 3. místo - 3. zápas:

Karviná - KP Brno 30:33 (13:15)
Nejvíce branek: Chudoba 11, Jan Užek 6, Veřmiřovský 4 - Hubáček 8, Musil a Mráz po 6. Rozhodčí: Točík, Zych. Sedmimetrové hody: 5/4 - 2/2. Vyloučení: 4:5. Diváci: 515. Stav série: 1:2.

O 5. místo - odveta:

Zubří - Dukla Praha 31:23 (15:11). První zápas 25:26, páté skončilo Zubří.
Nejvíce branek: Václav 6, Přikryl 5, Douda a Bechný po 4, Šlachta 4/2 - Kotrč 6/1, Březina 4, Sviták 4/1. Rozhodčí: Bečička, Horák. Sedmimetrové hody: 5/2 - 5/3. Vyloučení: 4:3. Diváci: 450.