Loni na světovém šampionátu v Hongkongu obsadila trojice brněnské Dukly devátou příčku, letos se posunula o dvě pozice. „Vzhledem k tomu, že na olympiádu pojede osm týmových sprintů, každé nakouknutí do osmičky je cenné,“ uvedl reprezentační trenér sprinterů Petr Klimeš.

Trojice ve složení Pavel Kelemen, Martin Čechman a Robin Wagner v kvalifikaci obsadila časem 44,410 sekundy devátou pozici, ovšem po diskvalifikaci Polska se posunula do prvního kola.

Mistrovství světa v dráhové cyklistice v nizozemském Apeldoornu.
Machačová pohlídala síly. Na mistrovství světa začala pátým místem ve scratchi

Tam nejprve brněnští dráhaři dlouho čekali na svou jízdu, protože Japonci před nimi dvakrát ulili start. Pak to samé udělali v souboji s českými sprintery domácí Nizozemci. „Člověk musí být hrozně koncentrovaný. Je to fakt brnkačka na nervy, když sedíte na startu a odstřelí to jednou, podruhé a potřetí. Potřebujete nervy z ocele,“ popsal Čechman.

České výsledky
Týmový sprint: 1. Nizozemsko 42,727 sekundy, 2. Velká Británie 43,231, 3. Francie 43,373, …7. Česká republika (Kelemen, Čechman, Wagner) 44,559.
Scratch: 1. Wildová (Nizozemsko), 2. D'Hooreová (Belgie), 3. Dideriksenová (Dánsko), …5. Machačová (ČR).

Když se odstartovalo, zajeli Češi o víc jak desetinu horší čas než v kvalifikaci, což znamenalo sedmou pozici. „Nejideálnější stav je, když hned ze startu zapadnu do háku dvojkaři a v podstatě kolo a tři čtvrtě jedu schovaný, v uvozovkách odpočívám. První start mi vyšel líp, než nás odstřelili. Druhý byl horší, ideálně jsem nezapadl, měl jsem metr za Čechym a v háku jsem jel jen půl kola. Stálo mě síly to dohánět,“ přiznal Wagner, který loni deset měsíců nezávodil kvůli zranění kolena.

V týmovém sprintu záleží především na sehranosti kompletní trojice. „Kluci musí znát toho před sebou, jakým způsobem jede, kde má silnou část a kde slabší, musí si být jistí. Ve druhé řadě rozhodují individuální výkony závodníků,“ popsal kouč Klimeš.

Čechman si v Apeldoornu odbyl premiéru na elitním světovém šampionátu. „Mám velkou radost, že tady můžu závodit. Jsem vděčný za šanci a závod jsem si užil, je tady úžasná atmosféra. Výkon týmu mohl být lepší, i když sedmé místo se mi zdá jako docela dobrý výsledek,“ hodnotil benjamínek sestavy.

Týmový sprint v Nizozemsku ovládli domácí cyklisté. Ve čtvrtek pokračuje šampionát keirinem, do něhož zasáhnou Kelemen s Davidem Sojkou, do scratche se postaví Jiří Hochmann.

Jakub Holuša (vlevo) na halové mistrovství České republiky v Praze.
Atlet Holuša: Příprava s Poláky má jasný cíl. Chceme porážet Afričany